Програма проекту «Відкритий культурний простір»

10.06.2013р., 18.00 год. – Відкриття проекту «Кінодворик».

11.06.2013р., 18.00 год. - «Кінодворик» - класика німого кіно.

12.06.2013р., 18.00 год. - «Кінодворик» - документальний екофільм «Океан».

13.06.2013р.-14.06.2013р. – навчальний семінар-практикуму «Ключові механізми проектної діяльності: фандрейзинг, нетворкинг, едвокасі та логістичне планування» .

13.06.2013р., 18.00 год. - «Кінодворик» - демонстрування фільмів м. Дніпропетровськ

14.06.2013р., 18.00 год. - «Кінодворик» - гра «Кінофестиваль»

15.06.2013р., 10.00-17.30 – І секція спільної роботи в контексті розвитку креативних індустрій і впровадження концепції креативного міста. (РЦСМ «АртШик»). Презентація культурного мапування як методу дослідження культури на прикладі Дніпропетровська, Миколаєва, Херсона. Презентація проектів по розвитку громад в Львові. Презентація роботи команди «Творче місто» (Дніпропетровськ), кіно-співдружності Херсона та Миколаєва.

15.06.2013р., 18.00 «Кінодворик» - презентація короткометражних фільмів «Лучшее с фестиваля Wiz-Art-2013» (м. Львів).

16.06.2013р., 10.00-17.30 – ІІ секція спільної роботи в контексті розвитку креативних індустрій і впровадження концепції креативного міста. План спільної проектної діяльності, співпраці між містами. (Зал засідань ВМР)

16.06.2013р., 18.00 «Кінодворик» - презентація проекту «Жива історія» (м. Херсон)

16.06.2013, 21.00 год. - Вистава познанського театру Бюро подорожей „Carmen Funebre” (площа Театральна).


З 10 червня сквер Козицького перетвориться на «Кінодворик» для вінничан та гостей міста і кожен бажаючий зможе долучитися до обговорення культурного життя. Вінниця стане резиденцією для креативних міст Української Мережі Культур, в рамках якої відбувається обмін досвідом практикуми та семінари. Окрім цього, буде проведено соціальне опитування мешканців міста та гостей Вінниці „Idea story” за результатами якого буде визначено основні напрямки розвитку культури у Вінниці.

Організаторами проекту виступають: Інститут культурного менеджменту (м. Львів), ГО «Ліга розвитку мистецтва», ГО «Центр «Культурна стратегія - ХХІ" та ЗК КП "Кінотеатр Родина". Партнер проекту: депутат Вінницької обласної ради Сергій Кудлаєнко. Захід відбувається за підтримки: Вінницької обласної державної адміністрації, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, Департаменту культури ВМР, Міністерства Культури та Національної Спадщини Республіки Польща, Польського Інституту в Києві.

Проект «Відкритий культурний простір» об’єднає громадські організації, що мають активну суспільну позицію та шукають шляхи розвитку міста та області в культурному напрямку та міські заклади культури з метою встановлення та визначення напрямків взаємодії влади-громади-митців.

З березня 2012р. м. Вінниця є членом Інтеркультурної мережі міст. Що це дає нашому місту окрім встановлення прямих зв\'язків із іншими учасниками платформи. В першу чергу, за допомогою постійних навчальних проектів, семінарів та конференцій змінюється сприйняття ролі культури як дотаційной сфери. Водночас вивчаються основи стратегічного планування та розробки бізнес-планів установ культури. Особлива увага приділяється мистецтву встановлення діалогу на всіх рівнях. Під час культурної резиденції у Вінниці місто перетвориться на відкритий культурний простір, учасники якого мають змогу не тільки стати учасниками проекту в якості глядача, а й взяти участь у обговоренні культурного життя нашого міста

Громадські організації України досить активно вивчають креативні індустрії, європейський досвід, можливість втілення в Україні кращих світових практик. Члени Української Мережі Культури «Творче місто» (Дніпропетровськ), «ART оптимисты» (Миколаїв), «Wiz-Art» (Львів), «Тотем» (Херсон) вже зробили перший крок щодо реалізації громадських ініціатив, розвитку креативного класу суспільства та мають цінний практичний досвід розробки культурних мап міст.

У Вінниці головним двигуном соціальних реформ в сфері культури є влада. Протягом 2008-2013рр. спільно з громадськими об’єднаннями та ініціативними групами реалізовано ряд інтерактивних проектів: молодіжно-розважальний проект «Космічні вечірки», фестиваль «КОТ (карусель осінніх талантів)», «Фура-культура», «Мистецькі вихідні», «Творча Битва Районів». Відтак для громадських організацій відкрились нові перспективи співпраці в суспільному просторі. Для подальшого розвитку і підтримки громадських ініціатив, з метою формування креативного класу вінничан департамент культури ініціював проект «Відкритий культурний простір», об’єднавши ГО «Ліга розвитку мистецтва», ГО «Центр «Культурна стратегія - ХХІ». Зазначені громадські організації знайшли підтримку у Вінницькій обласній державній адміністрації та департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

Необхідність реалізації громадських ініціатив, стратегічного планування та розуміння креативної економіки як двигуна розвитку громад активно підтримав депутат Вінницької обласної ради Сергій Кудлаєнко. Відтак проект «Відкритий культурний простір» залучив до діалогу владу, громадськість і культурний простір.

На Вас чекають

1. Навчальний семінар-практикум «Ключові механізми проектної діяльності: фандрейзинг, нетворкинг, едвокасі та логістичне планування». Інформація за телефоном 595175.

2. Творча майстерня для громадських організацій в контексті розвитку креативних індустрій і впровадження концепції креативного міста Інформація за телефоном 595053.

3. Проект «Кінодворик»: демонстрування німого кіно, документального фільму «Океан», гри «Кінофестиваль», презентації короткометражних фільмів «Лучшее с фестиваля Wiz-Art-2013» (м. Львів), проекту «Жива історія» (м. Херсон). Інформація за телефоном 350303

Фінальним акордом проекту «Відкритий культурний простір» стане вистава познанського театру Бюро Подорожей «Carmen Funebre». Вже третій рік поспіль познанський театр Бюро Подорожей завітає до України з видовищними та драматичними вуличними виставами. Вдруге в Україні, але вперше у Вінниці буде показана вистава Carmen Funebre (реж. Павел Шкотак, 1994). Натхненням для Carmen Funebre стало посилення етнічних конфліктів та війна у Боснії. Працюючи над виставою, колектив Театру зустрічався з біженцями з колишньої Югославії. Їх розповіді сприяли створенню універсальних метафор, що описують долю вигнанців. У Carmen Funebre театр «Бюро Подорожей» використовує вогонь, світлові ефекти та вражаючу музику. Географія виступів театру нараховує 46 країн на 5 континентах. «Carmen Funebre» - володар Першої відзнаки, Нагороди критиків та Нагороди Гамада в Единбурзі, а також Гран-прі Театрального фестивалю в Афінах.