До 200-ліття з дня народження Т. Г. Шевченка в рамках програми святкування ювілею Великого Кобзаря 4 грудня 2014 р. о 15 год. у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка нашого видатного земляка, знаного майстра килимарства, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Степана Ганжі «Я килимами простелю твій шлях до волі, рідний краю».

В експозиції представлені твори майстра, які ввійшли до класики українського сучасного килимарства (з колекції Дирекції художніх виставок України, Національної спілки народних майстрів України) та килими, нещодавно зняті з ткацького верстату.

Дванадцять килимів на теми української історії та фольклору, поданих у творчому трактуванні національного бароко та народних декоративних традицій, складають епічне враження. Суттєвим додатком є розповідь про самого митця, яка містить фотографії та віршовані сповіді Степана Ганжі.

Степан Олександрович народився на Вінниччині 18 квітня 1942 р. у с. Жорнище Іллінецького району у сільській родині. Його батько, Олександр Ганжа, все життя працював з глиною – робив посуд і неймовірно виразні невеличкі скульптури, які потім прославили його ім’я. Юнацькі роки і теплі спогади Степана Олександровича пов’язані з Вінницею, де він навчався певний час. Артистичне обдарування привело його до хореографічного училища і до блискучої двадцятирічної танцювальної кар’єри у хорі ім. Г. Верьовки, по закінченні якої Степан Ганжа звернувся до інших видів творчості. Він почав малювати, писати вірші.

Захопившись килимарством, майстер самотужки опанував це вишукане мистецтво. За короткий час Степан Ганжа здобув славу одного із самобутніх сучасних мистців, творчість якого відзначено званням Заслуженого майстра народної творчості України (2004), преміями імені Данила Щербаківського (2002), Катерини Білокур (2005), імені Сергія Колоса (2008), Національною премію ім. Тараса Шевченка (2010).

Експоновані на виставці роботи вражають індивідуальною виразністю та досконалістю виконання. Майстер у своїх композиціях використовує традиційні мотиви подільського килимарства, образи і символи народного мистецтва – давні елементи геометричного орнаменту, розетки, безкінечники. У його складних, але виважених композиціях переважають барокові рослини, квіти, вазони. Образна мова творів нашого земляка глибоко вкорінена у мистецькі традиції подільського мистецтва, проте, на жаль, на теренах Вінниччини поки не має жодної його роботи.

Попервах я ткав один килим майже рік, - ділиться Степан Ганжа. - Траплялося, що працював місяців зо три, а потім щось не сподобалося, візерунок вийшов не такий, як змалював собі в уяві. Тоді потихеньку все розплутував і снував заново… І так по кілька разів, поки доможуся того, чого прагнув. Тепер я став хитріший, не зав’язую вузлики до кінця. Отож, коли треба щось підправити, розпускаю тільки те місце і помаленьку гачком протягую нитки. Нині можу за рік виткати два-три килими. Це залежить від настрою, здоров’я, і від того, як нитка лягає…

Виставка килимів Степана Ганжі є прекрасним фіналом низки заходів у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї з нагоди святкування ювілею Т. Г. Шевченка – в яскравій особистості подільського майстра знайшли відлуння такі шевченкові риси, як багатогранність обдарування, вміння достукатись у своїй творчості до кожного серця, палка любов до України і болісне переживання за її долю.