До Дня Незалежності України 21 серпня 2015 року у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка історико-мистецького проекту «Міста і містечка Вінниччини: героїчні віхи у плині буття», проведеного спільно з Вінницькою обласною організацією Національної спілки художників України. Проект присвячений багатогранній історії і культурі Вінниччини, яка славиться своїми унікальними пам’ятками, серед яких залишки давніх оборонних замків, палаци видатних архітекторів Європи, культові споруди різних конфесій.

Проте за пам’ятками стоять історії життя людей – звичайних міщан та видатних особистостей, мешканців подільського краю, що за задумом організаторів має стати образно-емоційним камертоном проекту.

У проекті взяли участь вінницькі художники, члени Національної спілки художників України – Леонтій Гринюк, Крістіна Жілінскайте, Володимир Оврах, В’ячеслав Постернак, Олександр Рожков, Ігор Ященко, Іван Горобчук, Ірина Попенко, Ірина Шостак-Орлова.

Кожен з учасників у своєму творчому досвіді звертався до історичних ремінісценцій, тож участь у проекті була для митців закономірною. Тему розкрито у різних аспектах – з погляду жанрів та змісту. На виставці представлено історичний портрет та пейзаж, архітектурні пам’ятки, сюжетні композиції з життя міст та містечок, героїчні сторінки історії Вінниччини.

Цікавими є спроби розкрити історичну тему в декоративних техніках художнього текстилю та металу. Митцям вдалося засобами образотворчого мистецтва відтворити дух епохи Вінниччини від середньовіччя до «срібної доби». Треба також відзначити співпрацю митців з науковцями музею, а також їхню власну пошукову ініціативу щодо історичного матеріалу.

Частина експонатів виставки завдяки сприянню управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації вже у колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею і згодом посяде своє місце в оновленій експозиції.

Виставка триватиме до 4 жовтня 2015 р.