До річниці Хрещення Київської Русі-України у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 26 липня 2017 року об 12 год. відкривається виставка художньої дитячої студії вінницького храму Священомученика Володимира "Київська Русь" та школи церковного мистецтва «Асист», яка має назву «Під янгольським крилом».

На виставці представлені твори образотворчого та декоративного мистецтва на релігійні теми, за іконописними взірцями, а також за мотивами декоративного мистецтва Давньої Русі. Окремий розділ експозиції складають твори викладачів – ікони, написані Ростиславом Моцпаном та живопис Ольги Кравцової-Моцпан.

Студія існує з 2001 р. за ініціативи протоієрея Олексія Іродова, який «має особливе чуття на все справжнє, творче і розумне». Всі ці роки творчий процес спрямовував Ростислав Моцпан - іконописець, реставратор, історик подільського іконопису. Юні митці опановують різні техніки образотворчого і декоративного мистецтва, як от живопис, графіку, різьбу по дереву, кераміку, а також такі складні види мистецтва, як мозаїка та ювелірне. Твори вихованців студії брали участь в міських та обласних виставках та конкурсах дитячої творчості, були неодноразово премійовані, були експоновані у залах концертного комплексу "Плеяда", в Регіональному центрі сучасного мистецтва «Арт-Шик», Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, у галереї «Соборна» Духовно-просвітницького центру УПЦ, у виставкових залах Києва.

На меті засновників студії було підготувати творчу молодь до роботи у сакральному мистецтві, але сюжети робіт і творчі завдання не обмежуються лише релігійною тематикою, тобто діти отримують загальний мистецький розвиток, знайомляться із здобутками світової культури, проте в основі все таки лежить православна традиція.

Православна ікона – ціла духовна наука, величезна духовна культура. Маючи батьківщиною Схід, пройшовши період переслідувань, ствердившись на Константинопольському соборі у 843 р., разом з Хрещенням ікона прийшла до Київської Русі як Божественна проповідь у фарбах і вже в ХІ ст. склалася своєрідна руська іконографія. Мистецтво іконопису – це не винахід живописців, це віддання Церкви, затверджене її правилами. Художнє виконання ікони має бути відповідного рівня - іконописець має володіти почуттям кольору, бути вразливим до співзвучності ліній і форм, досконало володіти засобами, що дозволяють оповідати про небо. Проте, хоча майстерність і талант необхідні, але обов’язковим є очищення душі.

Засновники студії поставили перед собою складне, але поважне завдання, і виставка у краєзнавчому музеї свідчить про те, що спільними зусиллями і з Божою допомогою, вони його вирішують. Роботи в експозиції сповнені і дитячої безпосередності, і серйозної роботи. Діти опановують історичні мистецькі взірці і проявляють своє власне бачення. Можна з впевненістю стверджувати, що у місті існує міцна мистецька школа – яскрава і самобутня. Серед учнів зросли майбутні архітектори, дизайнери, іконописці – на виставці представлено ії ранню творчість.