На відзначення Дня Незалежності України у Вінницькому обласному художньому музеї презентували виставку робіт Петра Холодного з фондового зібрання «В ім’я України».

В експозиції представлена колекція з 29-и живописних робіт митця, створених у період 1919 – 1920 рік.

За спогадом автора, це роботи «головним чином, етюди тих місцевостей, осіб, з якими доводилося зустрічатись…»

Мальовнича краса Української природи знайшла своє неповторне увічнення в богонатхненній творчості Холодного: Кам’янець-Подільський, Жваник, Коломия, Отроків, Цибулівка, Зіньківці, Мукші, Китайгород, Гречаник майстерно відтворені в пленерних етюдах художника.

Особливим виражальним інструментом творів цього періоду є тонка гармонізація кольору, досконала виваженість ритмічного устрою композиції. Загалом живописні твори Холодного характеризуються складною символікою, витонченим мереживом малюнка, що разом з прозорим колоритом зумовлює тонкий декоративний ефект.

З архівів відомо, що колекція творів Холодного потрапила у Вінницький музей ще до 1941 року і значилась під rрифом «невідомого автора». Згодом авторство Петра Холодного було встановлено і доведено дослідженнями директора музею заслуженого діяча мистецтв України Іллі Безбаха та мистецтвознавця З.В. Чорної.

У радянський період значну кількість робіт художника було знищено. Тому досі залишаються загадковими історичні обставини, за яких демонстровані зараз роботи вціліли і потрапили до Вінницького зібрання.

Нині вони зайняли належне місце у золотому фонді національного культурного надбання початку ХХ століття.

Петро Іванович Холодний – державний і громадський діяч, міністр народної освіти Української Народної Республіки, педагог, художник, учений-хімік, який присвятив своє коротке життя служінню українському народу.

Своєю працею митець зробив значний внесок у національне монументальне і станкове малярство: ікони, вітражі, стінопис, реставраційна практика, ескізні розробки, пленерні етюди позначені високим рівнем професіоналізму і творчої самобутності.

Ім’я Петра Холодного навічно вписане в історію вітчизняної культури, освіти і науки. Організатори мають щирі переконання, що виставка стане резонансною подією в мистецькому і культурному просторі України, викличе справжнє зацікавлення серед шанувальників творчості майстра, ставши гідною окрасою свята Незалежності.

Адреса музею: м. Вінниця, вул. Соборна, 21. Контактний телефон: 56-28-73