Через посуху Україні загрожує нестача питної води

Через різку зміну клімату в Україні за останні 5 років в басейнах деяких річок виник ризик виникнення водного дефіциту. Рада національної безпеки виступає за інвентаризацію підземних вод.

В Раді національної безпеки і оборони пропонує провести інвентаризацію джерел підземних вод в Україні. Причиною цього є ймовірність виникнення водного дефіциту через посушливий клімат останніх п'яти років. Цю новину прес-служба РНБО. 

Ця тема активно обговорювалася на засіданні робочої групи з питань безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою в населених пунктах України. На ньому розглядалися питання щодо стану поверхневих водних об’єктів та прогнозні показники забезпеченості населення і галузей економіки України поверхневими водними ресурсами протягом поточного року. Згідно з інформацією Державного агентства водних ресурсів, останні п’ять років були маловодними, тому існує ймовірність виникнення водного дефіциту у басейнах деяких річок, які мають значне антропогенне навантаження.

Якщо так піде далі питну воду українцям доведеться економити. Зі слів секретаря РНБО  Олексія Данилова проблема маловоддя вимагатиме оптимізації використання водних ресурсів та економного водоспоживання. Також, звернули увагу на важливість проведення повної інвентаризації джерел підземних вод питної якості й артезіанських свердловин з метою залучення їх до систем водопостачання. Нагальним було питання модернізації систем централізованого водопостачання та його фінансування. Для подальшої роботи в даному напрямі було запропоновано розробити водну стратегію України. 



Переглядів: 6069
Поширень: 0

Останні новини