У Вінниці презентують унікальну марку, як знак союзу України та Польщі

16 травня 2020 року у Вінниці відбудеться презентація конверту та марки, присвячених 100 річчю історичної зустрічі у Вінниці Головного Отамана Української Народної Республіки Симона Петлюри та Маршалека Польщі Юзефа Пілсудського.

Яскравим прикладом співпраці, дружби, єдності та бойового побратимства українців та поляків у боротьбі за "нашу та вашу свободу" на підставі воєнно-дипломатичного договору 1920 року був спільний похід на Київ під проводом Голови Директорії і Головного Отамана військ УНР Симона Петлюри та Начальника Польської держави Юзефа Пілсудського.  7 травня 1920 року союзницькі війська здобули Київ. Офіційна зустріч двох очільників держав відбулася у Вінниці, де перебував уряд УНР.   Після прибуття на вінницький залізничний вокзал, Маршалек Польщі Юзеф Пілсудський сказав фразу, яка стала легендарною: "Без незалежної України не буде незалежної Польщі"

Випуск конверту та марки здійснено за сприяння депутата обласної ради, Голови комісії з питань історії та культури  Станіславенко Людмили Анатоліївни та Центру історії Вінниці.  Автор проекту  - лікар-волонтер, учасник Революції Гідності, член "Всеукраїнського союзу ветеранів АТО"  Юрій Козак.

Презентація конверту та погашення марки відбудеться 16 травня 2020 року об 11 годині в приміщенні відділення 50 Укрпошти ( вулиця Соборна,8). Захід відбудеться з дотриманням санітарних норм та правил карантину.

Нагадаємо документальне відео зустрічі було викладено в інтернет 2017 року. Подія показана в документальному фільмі "Юзеф Пілсудський", який зняли в 1937 році.




Переглядів: 4006
Поширень: 0

Останні новини