Громадська спілка «Місто змістів» та Вінницька міська рада підписали меморандум про партнерство

2 липня відбулось підписання меморандуму про Партнерство між Громадською спілкою “Мережа організацій громадянського суспільства “Місто змістів” та Вінницькою міською радою, під час якого представники влади та громадськості домовились про створення платформи для діалогу, взаємодії та тісної комунікації щодо розвитку міста.

Меморандум передбачає співпрацю у таких напрямках: взаємодія «громада – влада», розвиток громадянського суспільства Вінниці та пошук глобальних змістів для розвитку міста. Основними принципами, яких дотримуватимуться підписанти Меморандуму, є визнання та дотримання прав людини, справедливість, толерантність, гендерна рівність, політична неупередженість, недискримінація та визнання різноманітності.

У рамках підписання даного Меморандуму було погоджено створення Ради Партнерства, до складу якої мають увійти 5 представників громадських організацій та 5 представників від міської ради. Цей колегіальний орган має регулярно - щонайменше 4 рази на рік - збиратись на засідання для обміну інформацією, синхронізації планів та намірів  пошуку спільних точок співпраці щодо розвитку міста. 

Також сторони домовились про наступну спільну діяльність:

проведення форумів, навчальних заходів, дискусій, обговорень, консультацій, круглих столів, тренінгів, конференцій, соціально-культурних заходів тощо; проведення публічних консультацій щодо шляхів вирішення різних проблем міста; залучення громадськості до розробки міських програм; взаємна підтримка в організації та реалізації  проектів в рамках Партнерства.

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що спільна робота влади та громади дає якісний і ефективний результат у будь-якому напрямку. Ще кілька років тому на території Вінницької області було багато громадських організацій, але не було майданчика для діалогу. Вже більше двох років таким майданчиком став муніципальний Хаб «Місто змістів». 

«Це знакова подія, тому що ми у 2014 році розуміли, що саме активність громадянського суспільства досить визначна, особливо після Революції Гідності. Ефективного діалогу між владою та ГО не було. І коли було запропоновано створити такий муніципальний Хаб, мало хто вірив в це.  Але хаб став таким майданчиком для діалогу, щоб спільно вирішувати, що ми можемо запропонувати територіальній громаді. Завдяки енергії і комунікабельності Аліни Дяченко (директорка КП «Інститут розвитку міст») вдалося об’єднати найбільш активних та відповідальних представників ГО. В результаті цього спілкування знаходяться якісь спільні точки дотику, вносяться певні пропозиції, які ми, в тому числі, реалізовуємо. Одним з таких результатів спільної роботи є підписання сьогоднішнього меморандуму. Ми сьогодні фактично знаходимося на етапі підведення підсумків «Стратегії-2020». І результатом її виконання є те, що Вінниця шостий рік поспіль визнана найкомфортнішим місто для проживання. На сьогоднішній день міська команда підходить до написання «Стратегії 2030». Фактично це наш план дій на наступні 10 років. Важливо не втратити ті позиції, які у нас є, саме головне, щоб вінничани відчували, що у місті комфортно жити. Разом із тим, маємо запропонувати механізми, як покращити розвиток міста, вирішувати виклики з екологією та багато інших актуальних напрямків. Пропозиції представників громадських організацій є дуже важливими, тому що це - прямий контакт із територіальною громадою, і важливо, що сьогодні громадський сектор не тільки пропонує або критикує, але також і бере відповідальність. Тому запрошую до активної роботи щодо написання «Стратегії 2030»», - зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Аліна Дяченко зазначила, що Хаб «Місто змістів» – є успішним прикладом взаємодії, коли громадські організації, активісти і чиновники досить активно співпрацюють між собою. На базі Хабу за час його функціонування відбулося понад 900 різноманітних заходів. Підписання Меморандуму – це наступний етап взаємодії влади і ГО. 

«Підписання Меморандуму сьогодні є логічним продовженням співпраці та взаємодії активної громади і міської ради Вінниці, яка почалась зі спільного та успішного проекту – створення Хабу «Місто змістів» на вул. Пушкіна, 11. Цей приклад довів, що конструктивна робота разом дає гарний результат: за 2,5 роки у хабі відбулось понад 900 заходів громадських організацій, міжнародних інституцій та органів влади. Тисячі активних вінничан та посадовців перезнайомились між собою, дізнались багато нової інформації про своє місто та можливості робити свій внесок у його розвиток, тут задумалось чимало ідей та проектів» -  підкреслила Аліна Дяченко, директорка комунального підприємства «Інститут розвитку міст».

«Нашому місту пощастило - ми маємо досить сильне громадянське суспільство. Важливо, щоб цей експертний потенціал долучити до розвитку міста завдяки участі у розробці міських програм та проектів, а також залученню додаткового фінансування через міжнародні організації. Наступним кроком після підписання меморандуму має бути засідання Ради партнерства, і першою важливою темою для обговорення ми пропонуємо  інструменти участі містян у процесі прийняття рішень. Це і буде фундамент для подальшої ефективної співпраці», - прокоментувала Олена Данілова, голова громадської спілки «Мережа ОГС «Місто змістів».

«Є бажання діалогу від Вінницької міської ради. І те, що сьогодні відбувається у Вінниці, – це абсолютно відповідає традиції і історії того, як вибудовувався діалог між громадянським суспільством і органами місцевого самоврядування Німеччини, Польщі та інших європейських країн.  Я сподіваюся, що це дійсно започаткує відверті, чесні розмови між владою та громадою міста для користі Вінниці. У нас є хороший приклад роботи у такому напрямку – це зустріч групи «Транспорт і мобільність», де на початку з двох сторін було багато стереотипів, але під час роботи виявилося, що дві сторони бажають одного - розвитку міста. Я сподіваюся, що ця платформа сприятиме розмові і ми разом будемо рухати місто вперед», - зазначив голова ГО «Наше Поділля» Юрій Степанець.

Текст Меморандуму розроблений членами Громадської спілки «Місто змістів» та представниками КП «Інститут розвитку міст» із залученням експертів за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС). Участь у підписанні Меморандуму взяли також представники/ці громадських організацій, які входять до складу Мережі та є членами координаційної ради: Галина Сегеда, представниця ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», та Юрій Степанець, голова ГО «Наше Поділля», та директорка Департаменту правової політики та якості Людмила Григорук.

Вінниця вже має значний успішний досвід співпраці між міською радою та громадськими організаціями: з ініціативи останніх у місті діє програма «Громада за рівність», затверджена Концепція е-демократії, на громадському обговоренні перебуває програма «Вінниця – громада, комфортна для людей поважного віку». Також громадськість активно залучалась на етапі розробки Концепції інтегрованого розвитку  «Вінниця 2030».

Ще один успішний кейс взаємодії влади і громади  -  хаб «Місто змістів», який функціонує з початку 2018 року і використовується громадськими організаціями, благодійними фондами, ініціативними групами, активістами та органами для проведення заходів, а також є платформою для обговорення та дискусій щодо розвитку міста. Саме на базі хабу утворилась громадська спілка «Місто змістів», яка сьогодні об’єднує 42 організації громадянського суспільства та відкрита для нових членів.




Переглядів: 3877
Поширень: 0

Останні новини