На Вінниччині презентували унікальне обладнання, що дає змогу визначати якість усіх видів сільгосппродукції

28 серпня, в Інституті кормів та сільського господарства Поділля НААН відбулась презентація унікального обладнання, аналітичного аналізатора амінокислот ААА500 чеського виробництва, який дає змогу визначати біохімічний склад речовин та якість усіх видів сільгосппродукції.

На презентації унікального обладнання були присутні  представники агропідприємств з Республіки Молдова, які перебували на Вінниччині з метою запозичення досвіду у вінницьких аграріїв в рамках проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства», що включає програму територіального співробітництва Молдова-Україна (EaPTC).

Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко зазначив: «Україна та Молдова стикаються з однаковими проблемами в галузі сільського господарства. Аграрний бізнес України та Молдови на сьогодні активно шукає нові ринки збуту. І це не лише напрямок європейських країн, а й країни Сходу. Зокрема Індія та Китай, країни Близького Сходу – Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати. На сьогоднішній день сільськогосподарська продукція Вінницької області експортується в 57 країн світу. Звісно, великі ринки збуту потребують великих партій продукції. Таким чином співпраця двох країн в цьому напрямку дає гарний результат, адже природо-кліматичні умови у нас майже однакові, тобто практично одночасним є період дозрівання сільськогосподарських культур, а смакові якості продукції дуже подібні. Завдяки подібним проектам маємо змогу об’єднати зусилля бізнесу України та Молдови та задовольнити потреби великих ринків збуту».

Варто відзначити, що дана модифікація приладу є єдиною в Україні та не представлено в Молдові. Працює аналізатор за принципом іонообмінної хроматографії та дає можливість проводити дослідження амінокислотного складу як рослинницької так і тваринницької сировини та продукції.

«Даний аналізатор дає змогу розширити коло наукових досліджень та практичних досліджень для наших сільгоспвиробників. В цілому аналізатор може проводити дослідження по 33 амінокислотам, що дуже важливо в галузі тваринництва та оцінювання якості сортів сільськогосподарських культур», - зазначив директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук Олександр Корнійчук.

Дане обладнання закуплено для Центру інноваційного сільського господарства на базі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. Його придбання стало можливим завдяки реалізації проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства». Також, в рамках проекту в області створено перший в Україні міжнародний агрокластер. 

Робота на даному обладнанні забезпечується працівниками високого кваліфікаційного рівня, які є у Інституті кормів та сільського господарства Поділля НААН.

Вивчення амінокислотного складу рослинницької та тваринницької продукції дозволить:

застосовувати різні технологічні прийоми і забезпечити при цьому відповідні показники її якості та безпечності; визначити параметри правильного харчування людини, забезпечити нормовану повноцінну годівлю тварин та відповідну роботу ендокринної, травної, імунної систем організму; корегувати амінокислотний склад продукції з метою наближення її до ідеального білку, який у організмі людини, тварини буде максимально використаний і гарантовано не завдасть шкоди; підвищити ефективність ведення галузі тваринництва.

Теги: агро


Переглядів: 3421
Поширень: 0

Останні новини