Н. Луценко розповіла про результати виконання бюджету за перше півріччя

За І півріччя цього року до бюджету надійшло 2,12 млрд грн, що становить 48 % до річного плану. План І півріччя виконано на 102 %. Про підсумки виконання бюджету Вінницької МОТГ за І півріччя поточного року розповіла директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко.

Основну роль у виконанні бюджету відіграє загальний фонд, який закумулював 94 % всіх доходів. До загального фонду надійшло 1,8 млрд грн. Порівняно з 2019 роком власні доходи загального фонду зросли на 5,3 %. Основними бюджетоутворюючими податками загального фонду є податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, акцизний податок та плата за землю, які закумулювали 95 % всіх власних доходів загального фонду.

По всіх власних доходах загального фонду забезпечено виконання плану І півріччя та по більшості з них досягнуто зростання порівняно з минулим роком. Разом з тим, по окремих платежах маємо зменшення надходжень порівняно з показниками минулого року, що є результатом карантинних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19 та підтримку бізнесу у цих умовах.

Видатки бюджету за звітний період склали 1,9 млрд грн. Це забезпечило стабільне функціонування бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та міського транспорту. 80 відсотків всіх видатків – це видатки загального фонду. Їх структура майже не змінилась. Основними споживачами бюджетних коштів залишаються такі галузі, як освіта, охорона здоров’я, житлово-комунальне господарство та транспорт.

Характерною рисою видаткової частини бюджету є її соціальна спрямованість. Пріоритетними при фінансуванні є захищені статті бюджету. Видатки по більшості галузей мають стриману динаміку по відношенню до минулого року, що пояснюється як наявністю карантинних обмежень, так і необхідністю економного і раціонального використання коштів.

«Разом  з тим, окремі галузі отримують дещо більше коштів бюджету порівняно з минулим роком. І для цього є відповідні підстави. Так, на галузь «Охорони здоров’я» в 2020 році за рахунок коштів нашого бюджету передбачено 191 млн грн проти 87 млн в 2019 році. З них 80 млн грн на заходи по забезпеченню готовності закладів для надання допомоги хворим на COVID – 19. За І півріччя видатки  охорони здоров’я за рахунок коштів бюджету склали майже 105 млн грн в тому числі на заходи по COVID-19 – 46,2 млн грн», - розповіла директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко

Частка видатків бюджету розвитку в загальному обсязі видатків бюджету склала 15 %, що підтверджує курс міської влади на оновлення та розвиток. Із загального обсягу видатків бюджету розвитку, обсяг якого 301 млн грн, 144 млн грн (або 48 %) використано на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності.




Переглядів: 2897
Поширень: 0

Останні новини