Навіщо розкопали Замкову гору - місце народження Вінниці

Якщо запитати жителів Вінниці звідки починалося місто, більшість відповість, що з центральної частини, де збереглася основна маса історичних будівель.
Але це буде неправдою. Тому що історичні будівлі центру Вінниці відносяться до епохи XVII-XIX століть, в той час, як перші згадки про Вінницю відносяться до 60-х років XIV століття. І стосуються вони періоду правління литовських князів Коріатовичів. У цих історичних документах вказується інше місце - Замкова гора. Це пагорб за Староміським мостом через річку Південний Буг над нинішньою вулицею Гліба Успенського.

Замкова гора вважається місцем зародження Вінниці, і на цьому місці міське поселення існувало задовго до приходу на Поділлі литовського князя Ольгерда в 1362-63 роках.

Досліджувати цю територію археологи почали ще в 2005-2006 роках, продовжили роботу в 2017-2018. Крім середньовічних артефактів на Замковій горі були виявлені і предмети, які відносяться до Трипільської культури і можуть датуватися VII-VIII століттями до нашої ери.

Сам замок знищений давно, він стояв на скелі, але призамкове поселення залишилося. Тут археологи знайшли рів, який відділяв замок від поселення, до самої річки, тобто, можливо, люди користувалися підйомним мостом. Також їм вдалося розкопати сім печей, які також свідчать про ХІІІ століття. Можливо, тут були вали, які характерні для городищ часів Данила Галицького.

І ось, декілька днів тому на замковій горі і під нею з'явилася будівельна техніка. Робочі бульдозерами «знесли» цілий пласт ґрунту на скелі і під нею, забравши назавжди можливі свідчення життя наших далеких предків.

Більше подробиць у відеосюжеті:




Переглядів: 7550
Поширень: 3

Останні новини