Чи відновиться повноцінне культурне життя Вінниці і чи бути цьогоріч VINNYTSIA JAZZFEST?

Після літнього культурного затишшя, вересень у Вінниці завжди був одним з найбагатших на концерти, фестивалі та яскраві культурні події місяцем. Але не цього року.

Через карантин та постійні «кольорові» зміни регіону, до сьогодні були відмінені або перенесені усі заплановані концерти та навіть святкування Дня міста Вінниці.

Єдині, хто отримав зелене світло на відкриття за умови дотримання усіх протиепідемічних заходів – Вінницький академічний театр ім. Садовського, Вінницька обласна філармонія та Вінницький академічний театр ляльок.

Хоча у той же час у Києві та Одесі – найбільш відвідуваних містах-мільйонниках, які за рівнями випадків інфікування COVID-19 випереджають Вінницю - протягом усього літа і першій половині вересня культурне життя вирує на повну: і виставки, і концерти з багатотисячними фестивалями відбуваються просто неба та в концертних залах, і у клубах,  де проходять живі виступи.

- «Коли можна буде відвідувати концерти?» «Чому у нас постійні переноси, а у Києві й Одесі, в Харкові та Сумах, попри ріст показників захворюваності коронавірусом, нічого не відміняють?» «Чому концертам приписують більшу небезпеку, ніж походам у супермаркет чи поїздкам громадським транспортом?» - такими питання щодня нас закидують вінничани, які не розуміють, чим відрізняються відвідувачі ресторанів і нічних клубів від глядачів у концертних залах.  Як і ми, організатори, вінницькі глядачі готові до зрозумілих заходів безпеки, викликаних пандемією: під час заходу бути у масках й дотримуватись дистанції, тож єдине, чого чекають від центральної та міської влади: мати оте право відвідувати концерти й отримувати свою порцію позитивних емоцій, яких так не вистачає у цей час, - розповідають організатори концертних подій у Вінниці.

Шанс на те, що культурне життя повернеться до усіх міст України нарешті з’явився. Позавчора, 16 вересня, за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України та Всеукраїнської асоціації музичних подій, Міністерство охорони здоров’я та Кабінет міністрів України зняли раніше встановлені обмеження, дозволивши роботу закладів культури для міст, що входять до «помаранчевої» зони. Відповідне рішення уряд затвердив з доробкою в одноденний строк на засіданні у середу.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов у ході засідання Уряду пояснив:

- На території регіонів з «помаранчевим» рівнем епідеміологічної небезпеки на місці входу в установу обов'язково вивішується інформація про загальну площу установи й можливу максимальну кількість відвідувачів. У таких регіонах виключається обмеження щодо перевезення громадським транспортом не вище 50% посадкових місць. Також виключається норма щодо обмежень роботи закладів культури, щоб вони були заповнені на 50%: це кінотеатри, театри й інші.

Роз’яснення про ключові новації, що стосуються проведення концертів, також опублікувала Всеукраїнська асоціація музичних подій:

Скасовано обмеження у 220 учасників культурних подій у «помаранчевій» зоні (відтепер діють умови, як у «жовтій» та «зеленій» зонах: заповненість зали 50 %,  1,5 метри соціальна дистанція) Планується зняття заборони на проведення концертів та вимоги мати основний КВЕД з групи 90.0 У «помаранчевій» зоні на вході в усі установи, які приймають відвідувачів, необхідно вказувати площу приміщення, а також кількість людей, які можуть бути всередині враховуючи карантинні обмеження.

Відтак, на культурній мапі Вінниці, яка до 27 вересня залишається у «помаранчевій» зоні, жаданих культурних подій нарешті може побільшати.

Зокрема, триває обговорення формату проведення міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2020, що протягом 24 років залишається головним музичним брендом Вінниці, щоосені збираючи у місті над Бугом світових зірок джазу, а цього року взагалі має подарувати меломанам унікальні виступи живих легенд  – єдиного сина «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рея Брауна-молодшого та легенди польського джазу Артура Дуткевича.

- Сьогодні існує попит на позитивну емоцію, тому що важкі психологічні атаки в інформаційному просторі стосовно COVID-19, які пережило суспільство за останні півроку, особливо на початку пандемії, зруйнували психологічний стан людей. Люди стали більш нетерпимі один до одного.  Ми спостерігаємо, як ці процеси в Україні набирають обертів, незважаючи на зміну риторики багатьох політиків, особливо країн ЄС, про необхідність навчитися жити у цих умовах. Тому життя повертається, зокрема, культурне життя в європейські міста та має повернутись до всіх міст України, - зазначила продюсерка міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST Ірина Френкель.

Рішення - відвідувати чи ні культурну подію - завжди особисто приймає кожна людина. Організатори ж сьогодні мають забезпечити виконання всіх вимог, що зазначені у постанові Кабміну. Центральна влада зрозуміла, що має надати можливості для реалізації права людини на культуру. Але останнє слово залишається за місцевими Комісіями з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій.


Теги: фестивалі

Переглядів: 2739
Поширень: 0

Останні новини