За минулий тиждень у місті померло шість вінничан від коронавірусу

З початку епідемії у Вінниці померло 55 людей від ускладнень, спричинених коронавірусом, шестеро з них – за останній тиждень. Наразі у місті продовжує хворіти на COVID 861 пацієнт. З них на стаціонарному лікуванні перебуває 77 осіб. Наразі ситуація із поширенням коронавірусу досить загрозлива, тому важливо, щоб вінничани дотримувались протиепідемічних рекомендацій: носили маску в людних місцях, слідкували за чистотою рук, дотримались дистанції тощо.

За рішенням держаної комісії з ТЕБ та НС, з цього тижня Вінниця перейшла з «помаранчевої» у «жовту» карантинну зону. Цьому сприяло покращення деяких показників. Один із них – рівень завантаженості лікарень, де перебувають хворі з коронавірусом, що змінився після створення додаткових ліжок для пацієнтів з  COVID-19 у МКЛ №3, що на Старому місті.  

Загалом у місті завантаженість ліжок у закладах для лікування хворих з коронавірусом протягом п’яти днів складає 56 % (хворими на ковід) і 91 % (хворі та підозри). Показник охоплення населення тестуванням ПЛР та ІФА становить 629 тестувань на 100 тисяч населення (переважно за рахунок ІФА). Показник захворюваності на COVID-19 у Вінниці становить 157 випадків на сто тисяч населення за 14 днів.

Головним місцем лікування хворих COVID-19 є МКЛ №1. На сьогодні там перебуває всього 172 пацієнти з Вінниці: інфікованих коронавірусом – 49 хворих, 66 вінничан – з підозрою та 57 – ймовірних випадків (вони мають клінічно виражені симптоми COVID-19 але результати ПЛР-тестування негативні) та 33 пацієнти з районів області. 

Директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш повідомив, що у Вінниці збільшується кількість бригад, які відбирають зразки біологічного матеріалу для ПЛР-тестування. 

«Вже створено п`ять бригад у лікарні №3, за тиждень ми зрозуміли, що цього мало. Тому у цій лікарні плануємо створити ще дві бригади. У МКЛ №1 плануємо розгорнути теж додаткові ліжка, щоб послабити навантаження. Але нам бракує медичних працівників – насамперед лікарів і медичних сестер для роботи в ковідних командах. Тому вкотре запрошуємо наших колег на співбесіди», – каже Олександр Шиш.

Також директор департаменту охорони здоров’я розповів, що Міністерство охорони здоров’я на минулому тижні визначилося з критеріями для госпіталізації. 

«Тепер стаціонарному лікуванню будуть підлягати хворі з підозрою на COVID-19 та з діагностованою пневмонією, часто з проявами ядухи (утрудненого дихання), коли частота дихання за одну хвилину збільшується понад 30; коли сатурація (насищення крові киснем) при вимірюванні пульсоксиметром - менше 93 %; коли температура тіла вдома не збивається при прийомі жарознижуючих препаратів  протягом півтора - двох годин менше 38,0 градусів, а не виключно з подальшим її підвищенням; коли хворий відноситься до групи ризику з розвитку ускладнень маючи супутню патологію, а саме: тяжкий перебіг гіпертонії та цукрового діабету, тяжкої хронічної дихальної та серцево-судинної  патологіїї, ниркової недостатності, алергічної хвороби, онкологічних захворювань та інші. Наразі лікарні не відмовляють пацієнтам з ознаками коронавірусу, яких привозить швидка допомога. Люди перебувають в лікарні три дні, поки немає результатів ПЛР-тесту. Потім цих пацієнтів виписують під спостереження сімейних лікарів. Відповідно до нових правил госпіталізувати будуть людей з вищеперерахованими показниками», – каже Олександр Шиш.

На даний момент під контролем сімейних лікарів перебуває 1220 осіб. Серед них – 519 – члени сімей, контактні громадяни, групи ризику інфікування коронавірусом, 479 – з встановленим ковідом (легкий або безсимптомний перебіг), 220 – з підозрою на ковід під амбулаторним спостереженням та 2 – громадяни, які повернулись з країн зі спалахом ковіду. Вінниця має досить високий відсоток тих, хто одужав, – 69,6 % (по Україні 44,2 %).




Переглядів: 3209
Поширень: 0

Останні новини