Хіманаліз водних ресурсів та його особливості

Чисте джерело питної води – обов'язкова складова будь-якого житла. Від якості цієї рідини залежить не лише стан побутових приладів, але й безпека споживачів. Навіть невелике перевищення норми токсичних речовин у ній може спричинити тяжкі захворювання.

Замовити аналіз води можна на https://himanaliz.ua/uk/poslugi/khimichniy-analiz-vodi/. Та перед цим варто розібратися, які результати дає така перевірка та які показники вона аналізує?

Які речовини визначає хімічний аналіз?

Спеціалісти лабораторії можуть перевіряти рідину на присутність різних речовин. Усе залежить від таких факторів, як:

джерело води; розташування джерела; екологічна ситуація; близькість стічних вод, сільськогосподарських угідь, тощо; цілі перевірки; головні органолептичні показники; причини перевірки.

У більшості випадків спеціалісти контролюють склад таких речовин, як амоній, залізо, нітрити, нітрати, марганець. Вони найчастіше є джерелом забруднення та можуть впливати на стан здоров'я людини.

Амоній у невеликій кількості ніяк не впливає на організм. Але коли його склад перевищує показник в 0,5 мг/л, можуть з'явитися проблеми з кишківником, шлунком, тощо. Перевищення норми вказує на активне розмноження мікроорганізмів у воді. Тому варто негайно встановлювати спеціальні системи очищення.

Залізо, як і амоній, у невеликих дозах не приносить шкоди. Навпаки, воно просто необхідне для нормального функціонування мозку та інших органів. Проте перевищення норми заліза у воді спричиняє появу жовтого нальоту на кахлях, трубах, а потім – і осаду в шлунку.

Нітрати потрапляють до водопроводу з сільськогосподарських земель, де їх використовують як добриво. Через підземні води вони переносяться в питне джерело. У кількості не більше, ніж 50 мг/л, нітрати безпечні. Все, що вище – потребує очищення. Перевищення норми нітритів указує на те, що водопостачання забруднене стічними водами. Такі речовини з'являються як результат окислення амонію.

Що ж стосується марганцю, то така речовина – одна із найбільш небезпечних. Якщо вона присутня у воді за межами норми (0,05 мг/л), необхідно терміново проводити профілактичні та очисні роботи.

Хімічний аналіз дозволяє визначити вміст небезпечних речовин та попередити його зростання. Завдяки цьому можна захистити своє здоров'я, зберегти побутову техніку, зекономити гроші на ремонті. Сподіваємося, наша стаття була для вас корисною та допомогла розібратися у питанні.


Переглядів: 15525
Поширень: 0

Останні новини