Що чекає кредитування приватного сектора в 2021 році

Кредитування стало звичною складовою життя більшості людей: багато хто використовує позикові кошти не тільки для здійснення великих покупок (автомобіль, нерухомість і т.д.), але і на поточні витрати. Досить активно кредитами користуються і представники бізнесу. На думку деяких експертів, в 2021 році становище на ринку може помітно змінитися. Розбираємося, що ж дійсно відбувається в сфері кредитування.

Дефіцит держбюджету і майбутнє кредитів

У недавньому інтерв'ю заступник голови НБУ Дмитро Сологуб повідомив, що серйозний дефіцит держбюджету на 2021 рік створить негативну обстановку для кредитування приватного сектора. За словами Сологуба такі прогнози обумовлені певними обставинами. Перед урядом стоїть завдання щодо фінансування дефіциту держбюджету (а він становить 6%), а також з продажу держпаперів (по 10 або 11%). Оскільки в банках багато ліквідності, вони будуть купувати державні папери. Під який відсоток в даній ситуації видавати іпотеку? З'являється так званий ефект витіснення.

Також в планах заявлено чисте запозичення через ОВДП (його обсяг - двісті мільярдів гривень). В результаті поєднання серйозного дефіциту держбюджету та істотного розміру запозичення призводить до гальмування і приватного кредитування, і приватного сектора. Вони просто не мають можливості розвиватися.

Ситуація із вторинним ринком ОВДП

Висловив Соллогуб свою думку і щодо того, як розвивалися б події в разі, якби НБУ зайшов на вторинний ринок ОВДП. На його думку, це призвело б до виходу з ринку нерезидентів. Така ситуація, в свою чергу, спричиняє збільшення тиску на курс гривні. Сологуб вважає, що робота по даному напрямку повинна починатися при наявності інфраструктури. Крім того, там потрібно починати діяти або при відсутності «запасу» за ключовою ставкою, або ж при market dislocation. Поцікавилися інтерв'юери і реальною можливістю виходу НБУ на вторинний ринок. За словами Сологуба потреби в цьому немає.

Коли ж може виникнути необхідність в такому виході? Заступник глави НБУ поміркував і на цей рахунок. Так, на його думку, в теорії це можливо, якщо крива не відповідає тому, в якому становищі вона повинна бути. Наприклад, подібна ситуація спостерігалася навесні. В даний період на ринку був market dislocation. Однак, вважає Сологуб, на практиці складно сказати, коли всі умови можуть бути виконані.

Нинішній стан справ (тобто серйозний дефіцит бюджету, який потребує фінансування) не можна назвати market dislocation. Заступник голови Нацбанку зазначає, якщо розглядати ситуацію з позиції загальної рівноваги в економіці, дефіцит держбюджету повинен бути таким, який можливо профінансувати.

Які ще тенденції можна назвати актуальними

В інтерв'ю заступник глави НБУ розповів і про інші моменти. Так, Сологуб висловив думку про те, що НБУ в істотній мірі посприяв запуску операцій через Clearstream. Він повідомив, що, оскільки НБУ не є власником вторинного ринку, для його розвитку слід подбати про запуск трейдингової платформи (але, безумовно, це неможливо без відповідної інфраструктури). Взагалі ж, розповів Сологуб, пропозиції, що стосуються значення Нацбанку на вторинному ринку ОВДП, вже неодноразово робилися Мінфіну.

Розмови про те, що за кордоном для підтримки економіки активно застосовують нетрадиційні інструменти, а в Україні нічого по даному напрямку не відбувається, є безпідставними. Наприклад, до числа нетрадиційних відноситься процентний своп, і в світі його застосовують тільки два банки.

Які кредити цікавлять населення

Значна частина громадян вибирає мікрокредитування (особливо населення цікавить кредит під 0.01), і з великою часткою ймовірності його популярність збережеться і в 2021 році. Як правило, мікрокредити доступні самим різним категоріям позичальників. Цілком закономірно, що саме подібні продукти цікаві звичайним громадянам. Ряд експертів прогнозує збільшення частки іпотечного кредитування.

В умовах обмежень істотно збільшилася частка кредитів, оформлюваних онлайн (без особистого відвідування офісу). Зростання їх популярності легко пояснюється: потенційні позичальники можуть звернутися за грошима в будь-який момент незалежно від місцезнаходження. Ще одна перевага - відсутність необхідності в наданні великої кількості документів. Важливо й те, що заявки на подібні позики розглядаються досить швидко.

Таким чином, в 2021 році збережеться тенденція зростання інтересу до онлайн-мікрокредитів. Не випадково, що в сучасних умовах все більше число банків і фінансових організацій розвивають саме дистанційні сервіси, і робота в даному напрямку триває.


Переглядів: 2031
Поширень: 0

Останні новини