Режисер Василь Медяний знімає у Вінниці кіно про Миколу Оводова

Лікар, який перетворив повітове місто на сучасне та прогресивне — так історики описують Миколу Оводова. Він був вінницьким мером із 1899 по 1917 рік. За його головування у провінційній Вінниці збудовано лікарню, театр, водогін, кілька навчальних закладів. Електрифіковано центр та об’єкти соціальної сфери. Прокладено першу трамвайну колію.

Режисер кінострічки про Миколу Оводова – Василь Медяний. Фільм короткометражний. У сцені, де знімають відкриття першого трамваю, залучили акторів Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. Садовського Валерія Пруса та Богдана Костюка. Останній у фільмі грає банкіра Бренштейна, відомого на той час громадського діяча, мецената-банкіра і гласного.

Василь Медяний хоче відзняти серію короткометражок про видатних вінничан. Наразі в роботі – історії Леонтовича й Оводова. «Це будуть короткометражки до 20 хвилин. Плануємо показати не лише у нас, протитруємо англійською…» І додає, у сучасній Вінниці фільм про дореволюційне місто знімати вкрай непросто. Наразі будівель, зведених при Оводові, небагато. Та й ті, як мінімум, із пластиковими вікнами.

 

 

Історію про мера-реформатора збирали буквально по крихтах, каже Медяний. В архівах збереглось чимало згадок і документів про його роботу, і майже нічого – про особисте життя. Одна-єдина світлина. Є інформація про те, що двічі був одружений та мав двох дітей, а після революції 1917 року радою громадських організацій був усунутий із посади. Того ж дня з родиною виїхав до Одеси, де до останніх днів життя 1941 року пропрацював лікарем.

Прем’єру стрічки автори обіцяють цьогоріч до дня міста.


Теги: кіно


Переглядів: 5559
Поширень: 2

Останні новини