Які квартири грабують найчастіше і як захистити житло?

У 2019 році Україна посіла 47 місце по рівню злочинності. У першому кварталі 2020-го статистика погіршилася: значно збільшилась кількість випадків шахрайства та хабарництва. Однак, є і гарні новини: за цей період значно знизились випадки квартирних крадіжок. В середньому по усій країні на 35%. Якщо у березні-квітні 2019 р. було зареєстровано понад 25 тис. випадків, то в цей же період поточного року — не більше 17 тисяч. Пов'язано це покращення з пандемією, що змусила людей проводити майже весь час вдома. Але експерти застерігають: прогнози невтішні, адже в умовах карантину чимало людей втратило роботу що призведе до сплеску злочинності.

Квартирні злодії: яке житло в зоні ризику?

Об'єктом злодіїв може стати будь-яка квартира. Любителі обирають «легку здобич» без будь-якого захисту: їх приваблюють прості двері, відсутність решіток на вікнах та захисних засобів. Таких злодіїв задовольняє все, що легко винести: гроші, прикраси, малогабаритна техніка. Злодії-професіонали готові пильнувати за об'єктом тижнями, аби потрапити в житло з антикваріатом та великими сумами грошей.

Як крадії вибирають квартири?

Візуально оцінюють добробут мешканців. Наявність кондиціонера, супутникової антени, гарних вікон говорить про статки господарів. Ввечері злодій може спостерігати за вікнами, оглянувши інтер'єр та побутове обладнання. Якщо господарі гарно облаштовують свій будинок, значить добре заробляють. Вхідні двері. Якісні та дорогі вхідні двері приваблюють увагу крадіїв, адже такі встановлюють, щоб надійно захистити майно. Автівка. Дороге авто — ознака гарного фінансового становища. У пошуках наступного об'єкта для пограбування, крадії звертають увагу на такий критерій, а також на зовнішній вигляд господаря (одяг, аксесуари, прикраси, тощо).

Цінним джерелом інформації для грабіжників можуть бути сусіди. Особливо схильні до бесід пенсіонери, що годинами просиджують під під'їздом, та добре знають усіх мешканців. Навести грабіжників на квартиру можуть і самі господарі, хизуючись відпочинком за кордоном, придбаним хутром або цінними речами.

На те, що за квартирою слідкують, вкажуть:

залишені у дверях маячки — сірник, нитка, тощо; плями або незначні подряпини біля замка; часті дзвінки з нібито комунальних служб з питанням, коли власник буде вдома для перевірки газових приладів чи лічильників; печиво під килимком.

Так грабіжники вираховують графік, коли власників немає вдома. Найчастіше квартирні пограбування відбуваються в будні з 12 до 16 години. Пік припадає на дні літніх відпусток, а також на травневі та новорічні свята.

Як захистити квартиру від пограбування?

Зайвого захисту не буває. Чим більше часу потрібно грабіжнику на проникнення до приміщення, тим більше шансів, що він відмовиться від цього об'єкта. Отже, встановлюйте подвійні двері, замки, решітки та ролети на вікна.

Дуже до вподоби злодіям, якщо об'єкт під охороною. Більшість власників йдуть на хитрість і просто клеять на двері та вікна наліпки з відповідним написом. Але якщо в квартирі дійсно цінні речі, не зайвим буде укласти договір з охоронною фірмою.

Також експерти рекомендують скористатися дуже простими порадами:

йдучи з дому, залишити в одній з кімнат ввімкнене світло, аби створити видимість присутності; від'їжджаючи у відрядження чи відпустку, попросіть пожити у квартирі друзів або родичів; менше розповідати про свої доходи, дорогі покупки, не афішуйте їх у соцмережах; підтримуйте дружні стосунки з сусідами, аби вони змогли наглядати за житлом у період вашої відсутності.

Страхування житла — не захистить від грабіжників, але компенсує збитки, що були нанесені в результаті пограбування. Страхова сума вказується у полісі та може сягати 1 млн грн. Зараз застрахувати житло дуже просто. На Hotline.Finance оформлення поліса можливе без первинного огляду і всього за 5 хвилин без паперів та візитів страхових компаній.



Переглядів: 4737
Поширень: 3

Останні новини