Особливості оренди житла в кризу

Криза останнього часу встановила нові правила на ринку оренди квартир в Києві. Ще декілька років тому потенційним наймачам доводилося буквально боротися за об'єкти, а зараз орендодавці, аби привернути орендаря, йдуть на будь-які поступки. Проблеми в економіці країни призводять до падіння доходів населення, ринок нерухомості страждає одним з перших й повинен пристосовуватися до нових умов. Сьогодні в цій сфері з'явилися нові типи угод – вигідніші для власника та доступніші для квартирантів.

Спільна оренда

Дошки оголошень наповнені публікаціями людей, готових зняти квартиру в Києві спільно з ким-то. Зазвичай в оголошенні відразу вказуються важливі здобувачеві чинники: стать та вік бажаного сусіда, наявність у нього домашніх тварин, шкідливих звичок. Хтось шукає сусіда, що буде практично непомітним на загальній житлоплощі, а хтось – однодумця по загальним захопленням. У західних країнах така тенденція існує давно, але українці лише зараз зацікавилися спільною орендою. Це своєрідний аналог комунальної квартири, але відмінність полягає в тому, що квартирант, що заселився першим, за замовчуванням має більше прав й не тільки може вибирати собі сусіда по багатьом параметрам, але при необхідності також попросити його з'їхати.

Серед небезпек такого варіанту оренди квартири в Києві – ризик зустрітися з шахраєм, що забирає цінні речі й зникає. Крім того, сусід може бути неохайним, склочним та навіть буйним.

Квартира як аналог готелю для приїжджих

Різниця між вартістю проживання в готельному номері та в квартирі може доходити до 30%, це приваблює орендарів, як й те, що в апартаментах можна відчути себе господарем – самостійно готувати, прати, прибирати.

Вигідний такий варіант також власникам житла. При необхідності вони можуть припинити надавати послуги подобової оренди в будь-який момент й почати використовувати квартиру в своїх цілях. Та навіть якщо вони вирішать продати приміщення, в момент пошуку покупця та оформлення угоди ним ще зможуть продовжувати користуватися ті, хто бажає зняти квартиру в Києві на декілька днів.

Але свої підводні камені існують й тут. Отримання стабільного доходу при короткостроковій оренді можливо лише при відсутності тривалих простоїв нерухомості без мешканців. Тому пошук квартирантів повинен здійснюватися постійно, а це часто займає багато часу та сил. Крім того, підтримка квартири в чистоті лягає на плечі господаря – йому доводиться проводити прибирання після від'їзду старого та перед заселенням нового мешканця самостійно або викликати клінінгову компанію, що веде до додаткових витрат. Також квартири, що здаються подобово, вимагають більш частого косметичного ремонту.


Переглядів: 2129
Поширень: 1

Останні новини