Чому складно позбутись садових слимаків?

З початком сезону дачних робіт питання про захист рослин набуває актуальності. Для більшості людей робота на присадибні ділянці переходить в категорію відпочинку від метушні багатоповерхівок. Задоволення приносить як саме перебування на природі, так і результати у вигляді зібраних врожаїв. Однак, уві садівника і огородники стикаються зі шкідниками, які, особливо весною, можуть нанести значну шкоду врожаю.

Слимаки - одні з найпоширеніших садових шкідників, хоча, на відміну від більшості інших істот, яких ви зустрінете в своєму саду, вони не є комахами. Слимаки є наземними молюсками. Зараженням слимаками - серйозна справа, тут і пошкодження листя і відсутніх саджанців та всходів. Сучасні садоводи, здебільшого, використовують протруйники. Є і ті, які намагаються позбутися від слимаків в саду, не звертаючись до хімічним приманок . Здебільшого така боротьба пов'язана з розповідями старих людей і марним застосуванням домашніми засобами.  Але правда в тому, що ефективний контроль органічних слимаків є одночасно керованим і доступним за ціною, якщо ви ознайомились з наступними порадами та інформацією.

Життєстійкість молюсків

Почнемо з очевидного: у слимаків є серйозна перевага, вони слизькі і огидні. Більшість видів є деструкторами, які харчуються розкладаючи відходи рослин і тварин.  Але є кілька видів слимаків, які вважають за краще харчуватися живим рослинним матеріалом, що робить їх загрозою для багатьох садівників.  Якщо ви тут, щоб з'ясувати, як позбутися слимаків в саду, то, напевне, маєте справу саме з цими видами.

На відміну від равликів, слимаки не носять на спині раковину.  Замість цього у них є невелика сідлоподібна пластина, яка називається мантією.  Через те, що слимаки не захищені панциром, вони, як правило, харчуються вночі або в дощові дні, коли захищені від сонця.  Вдень вони, як правило, ховаються під каменями або в інших темних і вологих місцях.

Боротьба з садовими слимаками може бути важкою, тому що в багатьох випадках проблема діагностується неправильно, а збиток покладається на іншого садового шкідника.   Оскільки слимаки харчуються в основному вночі, садівники, як правило, помічають пошкоджені рослини, але не можуть знайти винуватця, коли обшукують сад в день.  Таким чином, причина пошкодження лишається загадкою, і садівник може вирішити обприскати рослину звичайним інсектицидом, намагаючись вбити комахи, що, звичайно, марно проти молюска, такого як слимак. В такому випадку, варто ретельно вибирати інсектициди.

Крім частих помилкових діагнозів, позбавлення від слимаків в саду може бути проблематичним, тому що старий добрий збір вручну досить складний і малоефективний.  Якщо ви не сова, яка любить бродити по саду з ліхтариком, збирати покритих слизом молюсків вручну і кидати їх в чашку з мильною водою не є найцікавішим завданням. Легко зрозуміти, чому так багато садівників відмовляються від усього цього.

Як виглядають наслідки шкоди

Слимаки сумно відомі тим, що знищують молоді сходи і безліч різних рослин з ніжними листям.  Ось деякі вірні ознаки того, що необхідна програма боротьби з шкідниками:

Якщо ви виходите вранці в город і від сіянців не залишається нічого, крім середніх ребер листя і пнів, швидше за все, винні слимаки. Ідеальні круглі дірочки в помідорах, полуниці та інших м'яких фруктах також можуть вказувати на необхідність позбутися цих шкідників. Рвані дірки на краях і в центрі листя - ще одна ознака слимаків. Сліди слизу на рослинах, стінах, каменях або мульчі - ще одна з контрольних ознак проблеми.

Переглядів: 2574
Поширень: 1

Останні новини