Лапароскопічна гістеректомія: коли потрібна операція та як до неї підготуватися?

Лапароскопічна гістеректомія — щадна, малотравматичная операція, спрямована на видалення матки. Оскільки втручання здійснюється через невеликі проколи черевної порожнини, вона відрізняється легкою переносимістю, хорошим косметичним результатом та мінімальними ризиками виникнення ускладнень. Тривалість госпіталізації — 1–2 дні. Саме такі переваги відзначають пацієнти Клініки Біляка, які пройшли лікування патологій матки. Лікарі цього закладу використовують максимально щадні методи, спрямовані на швидке одужання та повернення хворої до активного життя.

З якими показаннями звертатися до Клініки Біляка

Лапароскопічна гістеректомія рекомендована жінкам з наступними діагнозами:

аденоміоз; міома великого розміру або швидкозростаюче новоутворення; атипова гіперплазія ендометрію; пролапс (опущення) в поєднанні з іншою патологією; рак тіла матки.

Рішення про необхідність видалення дітородного органа гінеколог приймає на підставі результатів комплексної діагностики.

Чому потрібна операція

Видалення матки проводиться при гінекологічних патологіях різного характеру, якщо вони негативно впливають на загальний стан жінки, наприклад, заважають нормальному функціонуванню прилеглих органів, призводять до анемії, хронічних болів у малому тазі та ін. Гістеректомія — це крайня міра, до якої вдаються при неефективності консервативної терапії та інших способів лікування. Від особливостей клінічної картини залежить метод втручання, необхідність видалення придатків і шийки матки.

Підготовка та діагностика

Комплексне передопераційне обстеження включає:

збір анамнезу та уточнення діагнозу; консультацію гінеколога, терапевта, анестезіолога; лабораторні дослідження — аналізи крові (клінічний, біохімічний, коагулограму, на інфекційну групу, рівень глюкози, групу та резус-фактор, онкомаркери) та сечі; розширену кольпоскопію; мазок на цитологію; аналіз на онкомаркери; гістероскопію; УЗД малого таза, при необхідності — МРТ цієї області; роздільне діагностичне вишкрібання; електрокардіограму (ЕКГ); флюорографію; УЗД черевної порожнини вен нижніх кінцівок.

У Клініці Біляка є всі умови, щоб якісно та швидко підготуватися до операції в найкоротший час. Комплексне обстеження можна пройти за декілька днів. Обов'язково потрібно розповісти лікареві про прийом медикаментів, трав'яних настоїв, БАДів, наявність алергії та хронічних захворювань.

Особливості втручання

Лапароскопічну гістеректомію здійснюють за допомогою інтегрованого операційного комплексу з потужною оптикою. Втручання проводять під загальним ендотрахеальним наркозом. Вхід у черевну порожнину формують через кілька проколів, куди вводять лапароскоп та інші хірургічні інструменти. Одночасно з цим заповнюють простір вуглекислим газом, щоб підняти стінку живота, котра заважає огляду операційного поля, також процедура утворює гарні умови візуалізації та дозволяє вільно здійснювати рухи інструментами.

Камера передає багаторазове збільшене зображення на монітор, забезпечуючи максимальну точність усіх рухів хірурга. Травмування навколишніх тканин — мінімальне, а одночасна коагуляція судин дозволяє попередити крововтрату. У складних випадках видалення матки проводять через піхву (при великих розмірах органу або його вираженої деформації) за допомогою спеціального обладнання — морцеллятора.

Вилучені тканини відправляють на гістологічне дослідження. Операція в середньому триває 1–1,5 години. З метою запобігання ускладнень назначають короткий курс антибіотикотерапії. Післяопераційний больовий синдром дає про себе знати впродовж 2–3 днів після втручання, усунути цей дискомфорт та полегшити самопочуття можна анальгетиками. Через 2–3 доби дозволяють їхати додому, але слід дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.

Як проходить реабілітація

Після лапароскопічної гістеректомії реабілітаційне відновлення триває 4–6 тижнів, упродовж цього часу слід:

обмежити фізичні та спортивні навантаження, але кожного дня треба рухатися, щоб запобігти спайковій хворобі; зберігати статевий спокій; не піднімати важкі речі (до 4 кг); виключити відвідування басейну, пляжу, солярію, лазні, сауни; пити достатньо води; дотримуватися щадної дієти (виключити продукти, що провокують запори та газоутворення).

Після лапароскопії не залишаються рубці та шрами, місця проколів заживають швидко, практично безслідно. Фахівці Клініки Біляка розробляють тактику оперативного лікування та програму реабілітації індивідуально для кожної пацієнтки. Запишіться на консультацію гінеколога, зателефонувавши, або онлайн, щоб дізнатися більше інформації.


Переглядів: 3292
Поширень: 2

Останні новини