Розвиток ІТ-спільноти, кар’єра та вартість життя: Вінниця увійшла до ТОП-3 найкомфортніших міст для айтішників. ІНФОГРАФІКА

Новинний український сайт DOU опублікував рейтинг міст з погляду їхньої зручності для проживання ІТ-спеціалістів. Вінниця посіла третє місце після Івано-Франківська та Львова. Оцінювали міста за 11 критеріями, серед яких Загальне враження про місто, Доходи та кар'єра в ІТ, Розвиток ІТ-спільноти, Вартість життя, Транспортне сполучення з ін. містами, Зручність переміщення містом, Зручність проживання, Освіта, Медицина, Злочинність, Екологія.  

“Як бачимо, на перші позиції в рейтингу вийшли міста середнього розміру, потіснивши міста-мільйонники. Це дещо неочікуваний для нас результат, адже наразі близько 85% ІТ-спеціалістів живуть у п’яти найбільших містах України. Проте ці обласні центри, як показують дані, не є найзручнішими. 

Великі міста мають такі переваги, як хороший розвиток ІТ-сфери, високі зарплати ІТ-спеціалістів, велику кількість вакансій та ІТ-компаній, багато профільних заходів. Також у них кращі можливості для освіти та краща медицина. 

Проте в інших сферах помітно кращі показники мають міста середнього розміру. Насамперед це стосується цін, зокрема на нерухомість, зручності пересування містом, екологічної ситуації та рівня злочинності”, - зазначають у ресурсі.  

На останніх місцях в рейтингу опинилися Миколаїв, Херсон та Кропивницький.  

За даними рейтингу, Вінницю мешканці люблять передусім за чистоту та доглянутість (так вважають 40% опитаних ІТ-спеціалістів), зручні розміри міста (49%), вважають, що вона динамічно розвивається (54%). Серед інших аспектів життя, які наші респонденти високо оцінили, — зручність переміщення містом (4,3 бала з 5 проти 3,6 бала в середньому для всіх міст), стан будівель, вулиць (4,1 бала проти 3,2), комунікацій (3,5 бала проти 2,9). Також зауважили про сприятливу екологічну ситуацію (4 бали проти 3,3), низький рівень злочинності (4,1 бала проти 3,4) та відносно хорошу систему медицини (3,7 бала проти 3,2) та освіти (3,7 бала проти 3,4). 

Проте, як і у Львові, нерухомість у Вінниці досить дорога (особливо це стосується придбання) і за рівнем цін наближається до міст-мільйонників. Однокімнатна квартира в новобудові тут коштує близько $28 тис., а в Харкові, для порівняння, — $26 тис. 

Хоча Вінниця й має одну з найбільших ІТ-спільнот в Україні (місто займає 6–7 позиції за кількістю ІТ-спеціалістів, ІТ-компаній та вакансій в Україні), зарплати тут нижчі, ніж у Києві та Львові (медіанна зарплата ІТ-спеціаліста становить $1340 проти $1825 у Львові та $2300 в Києві). 

Респонденти з Вінниці вважають малий розмір ІТ-спільноти та рівень зарплат у галузі одними з основних недоліків міста. Також їм не подобається віддаленість міста від великих рекреаційних зон (оцінена на 3 бали проти 3,2 у середньому для всіх міст). Транспортне сполучення Вінниці з іншими містами та країнами ІТ-фахівці оцінюють високо (4,1 бала проти 3,5). За кількістю поїздів, що проходять через місто, воно на третьому місці після Києва та Львова. Проте авіарейсів восени 2020 року звідси не було. 


Теги: рейтинги

Переглядів: 3458
Поширень: 1

Останні новини