“Перебинтовані дитячі ручки з катетерами”, - як у вінницьких лікарнях рятують малечу від коронавірусу  

Головна інфекціоністка Вінницької області Лариса Мороз заявляє, що з появою нових штамів коронавірусу – британського і південно-американського, група ризику кардинально змінилася.   

“Раніше у лікарню потрапляли люди похилого віку, а нині молодь та діти. Побільшала кількість кисневозалежних дітей, тих, які знаходяться на СІПАП і ШВЛ. Для дітей такі віруси дуже загрозливі, адже їх організм вперше в житті зустрічається із таким жахливим вірусом”, – каже інфекціоністка. 

Серед чималої кількості пацієнтів у інфекційному відділенні дитячої обласної лікарні перебуває дворічний син вінничанки Марини. Він другий тиждень намагається подолати COVID-19.  

“Все почалось з температури 38,3, яку збивали вдома. Потім він почав задихатися і ми викликали швидку. У лікарні тест на коронавірус показав позитивний результат. Сина відразу забрали у реанімацію, там він дихав киснем. Згодом почав самотужки і через п’ять днів його перевели у звичайну палату”, – розповідає матір хворого.    

Її старший вчиться вдома онлайн і не міг принести додому коронавірус, а от менший ходить в садочок. Тому жінка вважає, що саме там підхопив вірус. Вінничанка тепер каже, що краще пандемію пересидіти вдома.   

Перебинтовані дитячі ручки із катетерами. У когось їх два, щоденні крапельниці, гіркі пігулки, а ще температура та задушливий кашель – це те, що змушені терпіти в інфекційних боксах. Аби ввести малечі рятівні препарати, медики до них приходять у захисних костюмах кілька разів на день. 

Найменшому малюку, якого вже виходили було 18 днів від народження. Медики зазначають, що готові боротися за кожне крихітне життя. Інфекціоністи проводячи епідрозслідування в ланцюжках зараження найчастіше виявляють дітей.   

“Дуже часто бачимо, що коли працювали школи, учні приносили вірус у сім’ї, заражали бабусь, дідусів та батьків. Зараз йде зниження хворих через жорсткі карантинні заходи. І насамперед через те, що закриті школи. Тому думаю, що чверть можна закінчити онлайн”, – радить вінницька інфекціоністка.    

У світі лише починають проводити клінічні випробування вакцинації дітей. Поки їх не щеплять, тому вони залишаються вразливими до інфекції.   

“Є діти, які мають важкий перебіг ковідних пневмоній, вони лікуються у реанімаційних відділеннях. Січень, лютий і особливо березень та початок квітня був найжахливішим. У нас за цей час проліковано 200 дітей із ковідом”, – повідомила директорка Вінницької обласної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровінська. 

Як би не старалися медики, якою б апаратурою не була забезпечена реанімація, та смертоносна недуга не жаліє навіть дітей. Загалом в Україні коронавірус вразив 65 тисяч малюків та підлітків.   

Нагадаємо, днями від коронавірусу у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні померла 3-річна дівчинка. Дитину привезли до медзакладу у надважкому стані. Як розповів завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Віктор Шевченко, у неї 6 разів зупинялося серце.  

“Батьки її привезли до лікарні у важкому стані із найнижчою сатурацією – 42. Вона не могла вижити за таких умов. Медики робили усе можливе, але, на жаль, дитина загинула”, – розповідав завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії дитячої обласної лікарні Віктор Шевченко. 



Переглядів: 2817
Поширень: 0

Останні новини