Куди звертатися вінничанам, які стали жертвами домашнього насилля 

Згідно із законом Про запобігання та протидію домашньому насильству, до кола осіб, які можуть спричиняти домашнє насилля відносять  колишнього чоловіка/дружину, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Розширене коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі. 

Сьогодні, 23 квітня, у Вінниці на проспекті Космонавтів перехожим розповідали про домашнє насильство та як йому протидіяти. Акцію влаштували міський центр соціальних служб, ГО «Бюро інституційного розвитку» та ГО «Міжнародна антинаркотична асоціація м. Вінниці». На дошках оголошення біля будинків розклеїли інформаційні листівки, флаєри з інформацією про те, де і яку допомогу можна отримати у випадках домашнього насильства. 

У Вінниці створено Сектор протидії домашньому насильству, у складі якого працюють 21 працівник/ця поліції. Дві мобільні групи поліції з протидії домашньому насильству чергують цілодобово - на правому та лівому березі міста. Також постраждалих супроводжує муніципальний денний центр соціально-психологічної допомоги, для тимчасового проживання створені кризові кімнати. 

У центрі можна отримати психологічну підтримку, юридичні консультації, систему інтегрованих соціальних послуг, спрямованих на розвиток навичок безконфліктних сімейних комунікацій, розкриття внутрішнього потенціалу особистості.   

Директорка ГО «Бюро інституційного розвитку» Наталія Сергієнко зазначає: «У нашій організації діє проект «Поліція і громада. Разом проти насильства». В рамках цього проекту у нас було заплановано багато заходів, але у зв'язку з карантином ми їх попереносили. Ми вирішили разом із нашими партнерами хоча б поінформувати громаду і біля будинків на дошках оголошення розмістити інформацію про домашнє насилля і куди звертатися тим, хто від нього постраждав. Адже як показало опитування, яке ми провели на проспекті Космонавтів, ми побачили, що люди не знають що можуть скористатися послугами міського денного центру. Важливо інформувати, щоб люди були обізнані». 

Вінничани, які потребують допомоги, можуть звернутися до мобільних бригад соціально-психологічної допомоги за тел.: 093-900-15-60, 098-900-15-60; до денного центру пр-т Космонавтів, 30(3-й поверх), (0432)67-04-60,  093-900-15-60,  098-900-15-60; а бо ж до поліції – 102. 


Переглядів: 4006
Поширень: 1

Останні новини