Найбільшу в Україні криптоферму викрили у Вінниці

Служба безпеки України викрила у Вінниці найбільшу незаконну криптоферму в Україні. Криптоферма розташувалась в одному із колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго» та, за інформацією СБУ, незаконно користувалась електроенергією.

Як повідомляється на фейсбук-сторінці УСБУ у Вінницькій області, в ході обшуків у майнерів вилучили майже п’ять тисяч одиниць комп’ютерної техніки.

– Співробітники СБУ встановили, що незаконну криптоферму створили мешканці Києва та Вінниці. Вони використовували одне із колишніх складських приміщень АТ «Вінницяобленерго», що знаходиться на проммайданчику товариства.

Зловмисники незаконно відбирали електричну енергію з мереж АТ «Вінницяобленерго». Щоб приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку споживання електричної енергії.

За попередніми висновками фахівців, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити від 5 до 7 млн грн. При цьому незаконний відбір електроенергії міг призвести до глобальніших наслідків – без світла могли залишитися цілі квартали Вінниці, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у ході санкціонованих обшуків за місцем функціонування ферми та за адресами проживання фігурантів вилучили, зокрема, 3800 ігрових приставок, понад 500 відеокарт, 50 процесорів та чорнову документацію щодо обліку споживання електроенергії.

Вказується, що правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за ч. 2 ст. 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК України.

За такий злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Наразі тривають оперативно-слідчі дії для встановлення повного кола осіб, причетних до протиправної діяльності, у тому числі причетності посадових осіб АТ «Вінницяобленерго».


Переглядів: 2449
Поширень: 1

Останні новини