У Вінниці відбудеться фестиваль «Картоплі по-уланівськи»

В Уланівській громаді Хмільницького району планують започаткувати кулінарний фестиваль  "Картопля по-уланівськи", присвячений відомій місцевій страві.

Презентували подію депутат обласної ради Ірина Івасюк, краєзнавець Микола Дорош, в.о голови Уланівської територіальної громади Олександр Гуцуляк, методистка Хмільницького районного будинку культури Оксана Гавура та представник Уланівського будинку культури Андрій Бохнюк.

Зі вступним словом почав в.о голови Уланівської територіальної громади Олександр Гуцуляк:

“Ідея проведення фестивалю з’явилась в мене під час подорожі Вінниччиною ще декілька років тому. Проведення такого заходу дасть поштовх розвитку та об’єднанню населення громади. Також у наших планах виведення фестивалю не лише на регіональний рівень, а створення проєкт всеукраїнського масштабу.”

Пані Ірина Івасюк, яка допомагає з проведенням фестивалю, своєю чергою зазначила, що родзинкою заходу має стати унікальність рецепту. Адже картопля по-уланівськи з’явилась саме тут, за 70 кілометрів від Вінниці. І це є справжня історія цієї місцевості.

Як ідеться на сайті «Це Вінниця, друже!» на початку 1960-х років, уланівська кухарка Глафіра Василівна Дорош вперше приготувала цю страву для когось з поважних гостей села. Жінка взяла картоплю, яка залишилась в неї від приготування інших справ, обсмажила її у великій кількості олії, що на той момент було рідкістю в сільській місцевості, адже здебільшого використовували тваринний жир, та додала до страви часник, який залишився від пиріжків з горохом. Гості були надзвичайно вражені такою стравою. Пізніше її скуштував і журналіст з газети “Известия”, який приїжджав до Уланова писати про сільське господарство.

Варто зазначити, що сам фестиваль відбудеться 21 серпня на території Уланівського стадіону. Про час початку буде повідомлено згодом.


Переглядів: 2841
Поширень: 5

Останні новини