На Вінниччині затримали колишнього суддю-хабарника Чауса  

Колишнього суддю Миколу Чауса знайшли і затримали у селі Мазурівка Вінницької області українські правоохоронці. Його шукали з квітня 2021 року — після викрадення у Молдові. 

Про це повідомляє видання “Hromadske.ua” з посиланням на пресслужбу Національного антикорупційного бюро України та коментар адвоката Чауса Ростислава Кравця. 

За інформацією видання «Цензор.НЕТ», Чауса знайшли у селі Мазурівка Вінницької області. Про його перебування повідомив місцевий житель, який і зателефонував у поліцію. 

Водночас сам Чаус нібито підтвердив, що був викрадений і раніше працював суддею у Києві. Також правоохоронці підтвердили виданню, що Чаус перебуває у розшуку за частиною 4 статті 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.  

Тобто йому загрожує від 8 до 12 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна. 

Однак у НАБУ наголосили, що станом на 15:30 правоохоронці, які затримали Чауса, на зв'язок із їхніми детективами не виходили. «Закликаємо правоохоронців дотримуватися закону і передати підозрюваного, якого розшукують детективи, уповноваженим представникам Національного бюро», — йдеться у повідомленні. 

Водночас Кравець розповів, що в НАБУ йому теж підтвердили інформацію про затримання Чауса: це нібито зробили співробітники Служби безпеки України. 

Хто такий Микола Чаус? 

Микола Чаус 15 років працював у Дніпровському суді Києва, відомий вироками проти активістів Майдану, зняттям із розшуку ексрегіонала Юрія Іванющенка, розглядом справи Геннадія Корбана. 

У 2016 році НАБУ викрило Чауса на отриманні хабаря у 150 тисяч доларів, схованих у двох скляних банках. Гроші нібито призначалися за винесення вироку у справі Світлани Сасевич, яку звинувачували в незаконному збуті наркотичних речовин. Обвинувачення просило для жінки 7 років позбавлення волі, суддя Чаус виніс вирок — 5 років умовно. 

У вересні 2016-го Верховна Рада дозволила затримати суддю, але тоді він уже втік з України. З листопада того року Чаус перебував у міжнародному розшуку, а згодом його затримали в Молдові за екстрадиційним запитом. Проте досі не екстрадували. 

А 3 квітня Чауса викрали в Молдові. За даними журналістів-розслідувачів з України та Молдови, молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до зникнення Чауса українців, щонайменше двоє з яких прямо пов'язані з Головним управлінням розвідки Міноборони, а ще один — звільнений посадовець Національної поліції. У ГУР Міноборони назвали цю інформацію провокацією російських спецслужб. 


Переглядів: 4910
Поширень: 1

Останні новини