«За останні 10 років у сфері теплопостачання ми зробили дуже велику роботу», - Сергій Моргунов

В інтерв‘ю виданні «На Парижі» вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів, чи за «розкладом» опалювальний сезон у Вінниці та чи пристане Вінниця на умови «Нафтогазу». 

- Ми не можемо не пристати на умови «Нафтогазу», адже міжнародні інституції та держава вимагають переходу на ринкові умови по ціні на газ. Питання в іншому.

Перше. Наскільки держава готова до підвищення тарифу на тепло? Основна складова тарифу – вартість газу. У нас постійно виникають дискусії через подорожчання палива, хоча законодавчо передбачено відшкодування держбюджетом різниці між реальною ціною на газ та тією, яка закладена у тарифі на тепло.

Друге – це подача гарячої води у літній період. На сьогодні в діючому тарифі на тепло і гарячу воду 80% - це вартість газу. Але ще існують витрати на електроенергію, зарплату, податки, капітальні та поточні ремонти інфраструктури тощо. Тобто наш нинішній тариф вже є економічно збитковим.

Інша деталь – різниця у тарифах, штрафи, пені. Зобов’язання КП «Вінницяміськтеплоенерго» (далі - ВМТЕ) дорівнюють 390 млн грн. за весь період, коли держава не відшкодовувала різницю у тарифах і де «Нафтогаз» нарахував санкції. До речі, населення боргує підприємству близько 113 мільйонів. Ні у тепловиків, ні в бюджеті громади таких коштів для компенсації немає, - пояснив Моргунов. 

Мер міста стверджує, що враховуючи ринкову ціну на газ, тариф на тепло збільшиться. 

- Законодавчо врегульовано питання, на органи місцевого самоврядування не покладено зобов’язання відшкодовувати різниці у тарифах. Держава покриватиме різницю в тарифах, штрафні санкції мають скасувати. Але враховуючи ринкову ціну на газ, тариф на тепло збільшиться. І компенсаторів з боку держави не буде, - каже мер. 

За словами мера, складно зараз сказати, чи до жовтня тариф зросте. 

- Зараз складно сказати, адже підприємство на ринку шукає найпривабливішу ціну з відповідними угодами. Тобто без передоплати. Можливо, стануть у нагоді гарантійні зобов’язання міста, як аргумент, для погодження умови з відстрочкою платежів. Нині «Нафтогаз» надає 10-денну відстрочку.

Окрім самого тарифу на газ, важливе питання утримання та модернізація інфраструктури. І за останні 10 років у сфері теплопостачання ми зробили дуже велику роботу. Збудовані дві твердопаливні котельні та модернізовані 2 газові. Нових мереж у двотрубному вимірі проклали більше 50 км, встановили 319 ІТП. Якщо говорити про інвестиції, то вони колосальні – понад 720 млн грн. І тут варто згадати співпрацю зі Швейцарією, завдяки чому вдалось модернізувати систему теплопостачання трьох мікрорайонів. Внесок партнерів склав близько 18 млн шв. франків. Загалом, разом з іншими напрямами, це був найбільший проєкт з енергоефективності серед тих, які Швейцарія впроваджувала в Україні.

А тільки цього року на оплату енергоносіїв, виплату зарплат ВМТЕ дотується з бюджету міста у розмірі 150 млн грн. Для порівняння, цими коштами ми могли б утеплити 10-15 дитячих садків. Але ці кошти змушені направити на теплове господарство, щоб вчасно підготуватись до початку опалювального сезону.

Також зараз працюємо з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) над проектом модернізації теплових систем по вулиці Матроса Кошки, Пирогова та Князів Коріатовичів. Передбачена реконструкція газової котельні, встановлення біопаливного котла, заміна 4 км тепломереж, встановлення 49 ІТП.

У цьому році прийняли рішення щодо придбання у комунальну власність котельні ДП «ТКЕ «Маяк», адже там були проблеми з теплопостачанням. Тоді ми зможемо гарантувати стабільне забезпечення опаленням і гарячим водопостачанням. На жаль, власник не займався мережами, які були у користуванні, і ми два роки їх відновлювали. Витратили тоді близько 60 млн.


Переглядів: 1974
Поширень: 0

Останні новини