Третя хвиля коронавірусу та чи каратимуть нещеплених

Чи готова Україна до нової хвилі коронавірусу, чи будуть примусово щеплювати вчителів і чи каратимуть нещеплених. Головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів про це в інтерв’ю для BBC.

«Третя хвиля обов'язково до нас дійде. Нові спалахи коронавірусу є у більшості європейських країн. Рано чи пізно Україна стикнеться з таким спалахом.», – каже лікар.


Фахівець зазначив те, що якщо ми продовжимо рухатися в тому ж напрямку, якому рухаємося зараз, то новий локдаун можуть запровадити вже в листопаді. Втім якщо українці будуть дотримуватися простих правил безпеки, то вдасться відтягнути карантин до грудня-січня, або ж уникнути взагалі.


Карати нещеплених не будуть, каже Ігор Кузін, оскільки вакцинація добровільна. Втім додає, що вакцинованим буде значно легше користуватися послугами чи відвідувати публічні заходи. Одним зі шляхів, як балансувати між забороною і дозволами, є варіант, коли невакциновані можуть регулярно здавати ПЛР-тести. Результат приносити роботодавцю. Тобто принцип вакцинуйся або тестуйся.


Примусового щеплення вчителів не буде також. «Вакцинація є добровільною і не є обов'язковою. Але більшість країн ЄС, де є спалахи "Дельти ", фіксували велику кількість нових випадків саме у закладах освіти і не серед учнів, а серед персоналу. Тому така норма є у постанові уряду.


Школи, де нещеплені більшість працівників, не зможуть приймати дітей. Тому вчителі мають самі вирішити, чи хочуть вони нормально працювати, чи їм доведеться викладати дистанційно і при цьому відчувати певний тиск батьків щодо цього. Норма про 80% щепленого колективу стосується і вихователів у дитсадках, і викладачів в університетах.» – зазначив лікар


Переглядів: 3379
Поширень: 1

Останні новини