Як правильно дегустувати каву

Смак правильно звареної кави по гамі відчуттів можна порівняти з описом дорогих колекційних вин або парфумів елітних категорій. Гамма запахів, смаків і неймовірних відчуттів відкривається з кожним ковтком. Природно, процес дегустації не терпить поспіху, лише в належній атмосфері й налаштувавшись на правильний лад, можна відчути всю ту багатогранність, яка таїться в смаку кави. Про те, як пити каву, щоб сповна насолодитися всіма чарами цього старовинного напою — читайте далі правила дегустації кави.

Складність смакового букета залежить від багатьох факторів. На неї впливає регіон, спосіб вирощування, методика очищення зерен від м'якоті плоду, ступінь обсмажування і спосіб приготування самого напою. Не останнє місце займає якість води, і, відверто кажучи, настрій, з яким ви варите цю конкретну порцію кави. Напої, приготовлені з любов'ю й радістю, значно смачніше. Отже, припустимо ароматний напій готовий і ви в компанії друзів і коханих хочете, можливо, уперше в житті, по справжньому насолодитися смаком кави. Сядьте, відкиньте сторонні думки — час відправлятися в подорож.

Чотири кроки дегустації кави

    Понюхайте. Людський нюх здатен відчувати більше трильйона ароматів. Тому для початку глибоко вдихніть, закрийте очі й спробуйте розпізнати, які асоціації й образи викликає запах. Відпийте. Великим ковтком, голосно, з неприхованою насолодою, щоб рідина повністю покрила язик, доторкнулася до піднебіння. Обміркуйте. Який смак відчуваєте? Наскільки напій щільний, густий, яка його кислотність? Які ще ноти присутні? Опишіть. Мабуть, це найскладніший для новачків, але й найцікавіший етап дегустації. Спробуйте висловити словами все те, що відчули. Повірте, у компанії друзів така бесіда може принести неабияку насолоду і зробити вашу зустріч незабутньою, а може і призвести до появи нової традиції. Наприклад, кожну суботу збиратися в компанії на дегустацію кави.

Професійні дегустатори виділяють 4 складових смакового профілю кави:

аромат; консистенцію; кислотність; смакові характеристики.

Наприклад, від фахівців-дегустаторів кави Starbucks ви почуєте щось на зразок: "Багатошаровий, землистий, помірної кислотності, з яскравими нотками прянощів. Має округлий посмак." Добре звучить, погодьтеся.

Для того, щоб навчиться розпізнавати різні відтінки смаків і ароматів, варто робити порівняння кави. Куштуйте різного походження, бленди, способи приготування, і процес дегустації може стати одним з ваших улюблених хобі й способом пізнавально провести час із друзями. Неважливо, де це буде відбуватися: у кав'ярні або вдома, головне — правильно зварений напій і затишна атмосфера.


Переглядів: 2674
Поширень: 0

Останні новини