При яких захворюваннях можна отримати рецепт на «доступні ліки»? Розповідає сімейний лікар у Вінниці

Урядову програму «доступні ліки» запровадили ще у 2019 році. Однак не всі вінничани знають при яких захворюваннях вони можуть отримати електронний рецепт у свого сімейного лікаря на повністю безоплатні ліки, або на ліки з невеликою доплатою.

Як отримати рецепт на «доступні ліки» у Вінниці? При яких саме захворювання пацієнт може отримати «доступні ліки»? Які дії пацієнта при отриманні «доступних ліків»? Та чи може людина отримати електронний рецепт дистанційно?

Відповіді на ці та інші запитання нам надала сімейний лікар лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Наталія Кислуха.

Чи користуються вінничани урядовою програмою «доступні ліки»? Та чи всі пацієнти знають про те, що можуть безкоштовно чи з невеликою доплатою отримати певні ліки?

Так, користуються, адже це можливість хоча б трохи зекономити кошти на купівлі ліків. Часто пацієнти мають цілий «букет» захворювань та їх ускладнень, тому на лікування нерідко щомісяця витрачають понад тисячу гривень. А «доступні ліки» перекривають значну частину потреби в медикаментах.

Наразі сімейний лікар може виписати електронні рецепти на 292 препаратів, з них 70 – повністю безоплатно, а решта – потребує невеликої доплати (варіюється в межах 50-100 грн). Майже половина з переліку препаратів – іноземного виробництва. Вибір є, можна підібрати ліки практично індивідуально по потребам кожного пацієнта.

Про цю урядову програму знають далеко не всі вінничани. І коли повідомляєш їм, що вони можуть отримати безкоштовно ліки, або з певною доплатою, по електронному рецепту, вони радіють.

При яких захворюваннях пацієнт може отримати «доступні ліки»?

«Доступні ліки» можуть отримати пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу та бронхіальну астму.

Смертність від серцево-судинних хвороб в Україні дуже висока, вона складає понад 65% від загальної смертності. Це страшна статистика. Тому при таких захворюваннях як ішемічна хвороба серця, миготлива аритмія, гіпертонічна хвороба серця, аневризма аорти, кардіопатія і міокардит, ревмокардит та ін., можуть призначатись «доступні ліки».

Цукровий діабет ІІ типу – дуже поширене захворювання. Статистика зазначає, що в нашій країні понад 1 млн осіб мають цю патологію. Тому логічно, що вона потрапила до переліку захворювань, на лікування яких держава виділяє кошти. За діабетом ІІ типу тримається третє місце по смертності, після серцево-судинних хвороб та онкології.

Бронхіальна астма – теж надзвичайно поширене та небезпечне захворювання. Щороку кількість пацієнтів зростає, і найгірше, що основна категорія пацієнтів - це молодь та діти.

Всі перераховані патології піддаються лікуванню амбулаторно. Тому головне – регулярно звертатись до своїх сімейних лікарів, які будуть тримати під контролем захворювання пацієнтів.

А якщо пацієнт звернувся до кардіолога й той діагностував захворювання, яке може лікуватись препаратами із переліку «доступних ліків», чи може він звернутись до свого «сімейника» за електронним рецептом?

Безумовно. До того ж сімейний лікар повинен знати анамнез захворювань та життя своїх пацієнтів. І зазвичай відбувається навпаки: із симптомами серцево-судинних патологій пацієнт йде до свого сімейного лікаря, а той дає йому направлення до вузького спеціаліста, у даному випадку – до кардіолога.

Якщо ж людина відчула дискомфорт в грудях, високий тиск, головний біль, чи інші симптоми характерні для серцево-судинних захворювань й вирішила звернутись одразу до кардіолога – це теж добре. Головне – вчасне звернення до лікаря.

Яка схема отримання «доступних ліків»?

Все дуже просто. Треба звернутись до свого сімейного лікаря, той по електронній системі випише необхідний рецепт. На мобільний телефон пацієнта надійде унікальний одноразовий номер рецепта та код, тобто за цим рецептом отримати ліки можна лише один раз. Далі пацієнту треба піти в аптеку, яка бере участь в цій урядовій програмі ( на дверях аптеки має бути спеціальна позначка «доступні ліки» - ред.). Фармацевт введе дані в програму й видасть вам або повністю безкоштовні ліки, або ліки за певну додаткову доплату.

Може таке бути, що в аптеці не буде в наявності потрібних препаратів, тоді треба звернутись до іншої.

За потреби, сімейний лікар надасть консультаційний висновок з приводу приписаних препаратів для лікування.

А якщо пацієнт вимушений пожиттєво приймати ліки, наприклад, від діабету чи може він отримати електронний рецепт просто зателефонувавши?

Звичайно, такі випадки бувають. Та це швидше виключення із правил. Адже якщо йде мова про діабет, то сімейний лікар має контролювати рівень цукру в крові пацієнта та ефективність лікування захворювання. Тому пацієнту треба регулярно навідуватись до свого сімейного лікаря. Адже може бути потрібне інше дозування діючої речовини в медичних препаратах. А заочно це виясняти не варто. Тому електронний рецепт краще отримувати, побувавши на прийомі в лікаря.

Нагадаємо, що отримати рецепт на «доступні ліки» у сімейного лікаря, можна лише підписавши з ним декларацію.

У сімейних лікарів лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Наталії Кислухи, Анни Ноохатченко та Сергія Яцюка ще є «вільні місця».

Записатись на прийом до сімейного лікаря, а заразом й підписати з ним декларацію, можна за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).


Переглядів: 7299
Поширень: 29

Останні новини