Стоп грип: у Вінниці можна імунізуватись проти грипу за півціни

До центрів первинної медико-санітарної допомоги Вінниці надійшли пять тисяч доз південнокорейської вакцини «GC FLU»  від сезонного грипу.

Про це повідомила Вінницька міська рада.

Препарат “GC FLU” зареєстрований в Україні та відповідає вимогам Всесвітньої організації охорони здоров'я. За минулий тиждень від сезонного грипу цією вакциною імунізували 460 вінничан. Завдяки програмі «Стоп грип» містяни можуть зробити щеплення за пів ціни. 

Пік захворюваності на грип може бути вже в листопаді, тож головна рекомендація лікарів - вакцинація.

«Не варто зволікати зі щепленнями, адже найефективніше вакцинуватися до початку циркуляції вірусів грипу – у вересні-жовтні, щоб утворився імунітет і достатня кількість захисних антитіл.  Наразі ми отримали 5 тисяч доз південнокорейської вакцини «GC FLU», ще 2 тисячі – в дорозі. Препарат «GC Flu quadrivalent» містить чотири компоненти проти штамів вірусу грипу А і В та  відповідає рекомендаціям ВООЗ для сезону 2021-2022 років. За минулий тиждень, відколи отримали вакцини, які ми закупили в рамках муніципальної програми «Стоп грип», щеплення уже отримали майже півтисячі вінничан. Ця міська програма, ініційована свого часу міським головою Сергієм Моргуновим, діє у Вінниці вже шостий рік поспіль. І містяни мають можливість вакцинуватися від грипу за пів ціни: 140 гривень сплачує пацієнт за вакцину «GC FLU» і стільки ж – місто. Дітей з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вакцинують безкоштовно»

- розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Програма «Стоп грип» це унікальний проєкт для України, аналогів якого немає в жодному місті. Програма має комплекс заходів: специфічна профілактика, тобто вакцинація, вчасна діагностика з використанням швидких тестів, адекватне лікування, противірусна терапія.

Щоб імунізуватись від сезонного грипу за муніципальною програмою, необхідно мати підписану декларацію з сімейним лікарем ЦПМСД міста. 

Якщо у вас немає медичних протипоказів до вакцинації, і на момент імунізації ви не хворієте,лікар випише рецепт на препарат. Його потрібно показати в аптеці та сплатити половину вартості за вакцину. 

Щепитись від грипу рекомендують всім, але в першу чергу необхідно дітям, медпрацівникам, вагітним, людям у віці від 60 років, вчителям, працівникам комунальних служб та інших професій, які спілкуються з великою кількістю людей, а також тим, у кого є хронічні захворювання.

Не варто боятись вакцинуватись від грипу, якщо імунізувались від COVID-19, але обов'язково проконсультуйтесь з приводу графіка щеплень зі своїм сімейним лікарем.


Теги: грип

Переглядів: 3009
Поширень: 0

Останні новини