У Вінниці встановили перший дефібрилятор

Вчора, шостого жовтня, у холі Вінницької міської ради встановили автоматичний зовнішній дефібрилятор (АЗД). Це перший такий пристрій у публічному просторі Вінниці.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Ще п’ять найближчим часом з’являться на залізничному вокзалі, двох автовокзалах – Центральному та Західному, а також у Прозорих офісах на проспекті Космонавтів та вулиці Замостянській. Пристрій допоможе надати допомогу людині, в якої зупинилося серце.

Такі дефібрилятори встановлюють в рамках проєкту «АЗД рятує життя», він окрім придбання і встановлення АЗД, передбачає ще й проведення 12 тренінгових навчань для майже 200 осіб з числа цільових груп та охочих вінничан. Першими пройшли навчання співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорих офісів». Проводять тренінги сертифіковані за міжнародними стандартами інструктори з громадської організації «Агенція екстреної медичної допомоги».


Координаторка проєкту Аліса Чорнокнижна каже, що дефібрилятор спроєктований так, що ніяким чином не може нашкодити. Він не спрацює, якщо людині не потрібно провести розряд. «АЗД обладнаний штучним інтелектом. Він створений спеціально для людей без медичної освіти. Тому, увімкнувши прилад, рятівнику достатньо просто дотримуватися його підказок і слідувати за рекомендаціями».


Дефібрилятор дає чіткі звукові підказки українською мовою, а також має різні режими для проведення серцево-легеневої реанімації для дорослих і дітей.


«Наша місія – навчити якомога більше людей надавати домедичну допомогу. Саме час до приїзду «швидкої» вирішальний для людини. Нашому місту пощастило, що тепер маємо такі АЗД. Адже завдяки цьому пристрою врятувати життя під силу кожному. Про це свідчить європейська практика. А ще ми продовжуємо шукати можливості, аби таких дефібриляторів у місті стало більше. І будемо вдячні представникам бізнесу, які долучаться до проєкту, заради порятунку вінничан та гостей міста. Ми готові надати повністю весь пакет документів, сказати де купувати, як його скомпонувати, що там має бути всередині. Дуже хочемо, щоб в усіх куточках  Вінниці були такі дефібрилятори», - каже голова правління Фонду громади "Подільська громада" Олена Данілова.

У місцях, де встановленні дефібрилятори, будуть всі необхідні засоби, які можуть знадобитись під час екстрених випадків: гумові рукавички, маски для штучного дихання, джгути та навіть ножиці, щоб розрізати одяг, якщо буде потреба.


Переглядів: 3037
Поширень: 0

Останні новини