Міжнародні гастролі переможців «Щедрик-фесту» розпочнуться з Вінниці

В Україні триває міжнародний проект з відзначення 100-річчя Європейського тріумфу «Щедрика». Наступного року в його рамках відбудеться ювілейне турне кращого збірного українського хору країнами Європи і Америки. Участь у ньому візьмуть представники колективів, які переможуть в конкурсі «Щедрик-фест», що відбудеться у грудні 2018 року в м.Покровськ (Донецька обл.). Разом із популяризацією історії «Щедрика» проект має на меті просування українських економічних інтересів. Днями організатори проекту побували у Вінниці.

Офіційний старт ювілейного світового турне хору почнеться у травні 2019 року з Вінниці, де Симоном Петлюрой було підписано Указ про створення Української Хорової Капели. Наразі триває інформаційна кампанія по всій Україні, з допомогою якої ініціатори проекту запрошують до участі в конкурсі «Щедрик-фест» хорові колективи з різних куточків України, а підприємців України – долучитись до формування фотовиставки «Європейський слід в становленні української промисловості» та участі у діловій програмі ювілейного турне. Фіналом проекту стане виступ українського хору у штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй як символ устремління України до миру.

У Вінниці з організаторами проекту зустрілась заступник міського голови Галина Якубович, митці, краєзнавці, підприємці. 

«Я дякую за ідею проведення фестивалю, за те, що ви починаєте його втілення саме з Вінниці, за популяризацію нашого міста. Адже Микола Леонтович – наш земляк і ми пишаємось цим. Його постать стає все більш відомою, відкривається багато історичних невідомих раніше моментів з життя Миколи Леонтовича. Також проводяться заходи, пов’язані з ним та його творчістю. І це правильно, адже це наша історія, яку має знати майбутнє покоління. Щороку і у нас проходять цікаві заходи, присвячені цьому знаменитому композитору – українцю, який став світовим генієм», – каже Галина Якубович.

Міський голова Покровська Руслан Требушкін розповів, що у 1904 році на станцію Грішина (зараз територія Покровська) приїхав молодий випускник Микола Леонтович. Він влаштувавсь на роботу у залізничне робітниче училище вчителем співів і створив робітничий хор залізничників.

«Він працював у нас чотири роки, мав багато друзів, був дуже популярним. Ця сторінка історії, на жаль, не дуже відома, але збереглись фото, багато спогадів. В подяку великому композитору в цьому році на День міста ми відкрили пам’ятник Леонтовичу в центральному парку. Щоб популяризувати постать композитора, ми проводимо «Щедрик-фест», його переможці візьмуть участь в ювілейному турне. Це турне розпочнеться саме з Вінниці. Воно проходитиме в країнах Європи та Америки та прославлятиме Україну і творчість нашого великого композитора», – зазначив Руслан Требушкін.

Також до Вінниці приїхав представити проект голова хорового товариства імені Миколи Леонтовича, хормейстер Національної опери України Олександр Тарасенко.

«Я радий сьогодні бути на Поділлі - землі, яка народила світові геніального композитора, людину, яка сьогодні здатна об’єднати Україну. Щодо хорового фестивалю, то він відбувається за ініціативи державної адміністрації міста Покровська, підтримки мерії та ОДА за участі хорового товариства ім. Миколи Леонтовича, Національної української музичної спілки. Проходитиме дійство 26-29 грудня в Покровську. На мою думку, це найбільш грандіозна культурно-мистецька подія нашої країни за останніх багато років. Перший етап конкурсу розпочнеться з 1 жовтня – протягом місяця оргкомітет фестивалю відбирати найкращі колективи України у різних номінаціях: мішані хори, однорідні хори чоловічі і жіночі, дитячі хори. Після цього 30 колективів будуть змагатися на конкурсі «Щедрик-фест». На базі хору, який отримає гран-прі, буде створений 80-особовий хор, до якого будуть долучені кращі співаки України. Змістовна частина фестивалю відповідає всім європейським вимогам. Лунатиме класична академічна музика та українські пісні, переважно щедрівки та колядки, адже це буде різдвяний період. На переможців фестивалю також чекає грошова нагорода. Турне розпочнеться з Вінниці, а завершиться у штаб-квартирі ООН. Виступ нестиме повідомлення всьому світові, що ми - миролюбивий народ, що ми - нація, яка не хоче війни, а хоче жити в мирному і щасливому світі», – розповів Олександр Тарасенко. 

Турне має на меті не тільки популяризацію історії «Щедрика», а і просування українських економічних інтересів за підтримки культурної дипломатії України. За участю промисловців і підприємців України розробляється презентаційна програма гастролей, яка передбачає просування українських торгових марок і товарів на світовому ринку, пошук міжнародних партнерів для залучення інвестицій до економіки України та відновлення інфраструктури, створення нових робочих потужностей для населення, яке проживає на Донбасі на контрольованих Україною територіях, а після встановлення миру - на території всієї Донеччини.

«Бізнес Донбасу, який більше всього постраждав і роз’їхався сьогодні по всій Україні, ініціює і підтримує такі речі для того, щоб показати, що ми, всередині країни, єдині, щоб показати Європі, що ми представляємо як нація, нашу культуру, бізнес. Ми хочемо показати європейцям, що Україна і Донбас – це цілісна територія», – сказав голова Донецького регіонального відділення українського союзу промисловців і підприємців Вячеслав Редько.

За ініціативою Покровської міської ради, підтримки Українського союзу промисловців і підприємців та Торгово-промислової палати України обласними містами країни у період з вересня по грудень 2018 року демонструється вулична фотовиставка “Культурна дипломатія України: світовий тріумф Щедрика”, яка популяризує історичні гастролі Української Хорової Капели країнами Європи і Америки з 1919 по 1924 роки, під час яких було презентовано світу відому українську колядку “Щедрик” в обробці Миколи Леонтовича, яка нині є найбільш впізнаваною різдвяною піснею у світі.

Також фотовиставка анонсує організацію ювілейного турне з травня по грудень 2019 року кращого українського хору країнами Європи (Австрія, Бельгія, Великобританія, Німеччина, Франція, Чехія, Швейцарія) і Америки (США, Канада), який стане переможцем конкурсу “Щедрик-фест” у місті Покровськ у грудні 2018 року.




Переглядів: 2673
Поширень: 0

Останні новини