Як болить панкреатит? Лікар-гастроентеролог розповіла про симптоми запалення підшлункової залози

Займатись самолікуванням панкреатиту категорично не рекомендує Лікар-гастроентеролог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Галина Вараниця.

Які фактори спричиняють появу панкреатиту? Чи часто вінничани звертаються із симптомами, характерними для панкреатиту? Як проявляється захворювання? Як гастроентеролог його діагностує? Які методи лікування застосовуються при хронічному та гострому панкреатитах?

Відповіді ці та інші запитання, читайте в інтерв’ю.

Що це за захворювання таке «панкреатит»? Чи часто вінничани звертаються до Вас саме із такою патологією?

Хронічний панкреатит - це запальне захворювання підшлункової залози, яка є другою за розміром залозою шлунково-кишкового тракту.

Функції підшлункової дуже важливі: вона виробляє травні ферменти, які і забезпечують нормальні процеси травлення в нашому організмі, та продукує гормони, які регулюють вуглеводний та жировий обмін.

А коли відбувається запалення підшлункової залози, то ферменти, які вона виробляє не викидаються в дванадцятипалу кишку, а активізуються в самій підшлунковій, перетравлюючи її. Тобто підшлунковою залозою відбувається самоперетравлювання.

На сьогоднішній день запалення підшлункової залози посідає третє місце серед захворювань черевної порожнини і за статистикою зустрічається у кожного десятого пацієнта, що звертається до гастроентеролога. Тому так, вінничани досить часто звертаються до мене з симптомами, характерними для хронічного панкреатиту. Частіше – це чоловіки у віці 30-40 років, хоча й жінки теж нерідко страждають від цієї недуги.

Які фактори провокують появу хронічного панкреатиту?

Найперше – це вживання алкоголю та тютюнопаління. Саме через ці чинники в групі ризику здебільшого знаходяться чоловіки.

Провокують хронічний панкреатит і переїдання, вживання жирної та смаженої їжі. Це йде мова про так звані первинні панкреатити.

А вторинні панкреатити розвиваються внаслідок патології інших органів (частіше травного тракту). Нерідко спусковим механізмом являються камені в жовчному міхурі та його протоках (так званий біліарний панкреатит).

Спричинити панкреатит можуть і виразки шлунку, атрофічні гастрити, хвороби оперованого шлунку (гастрогенні панкреатити), а ще гепатити та цироз печінки.

Існують ще так звані медикаментозні панкреатити, а також ідіопатичні, - коли ми не знаємо, яка причина призвела до розвитку панкреатиту та аутоімунні, коли власною імунною системою виробляться антитіла до тканини підшлункової залози, які й атакують її.

Панкреатит також може передаватись генетично, тобто спрацьовують спадкові чинники.

Як вінничани можуть зрозуміти, що біль в животі може бути проявом панкреатиту? Які ще симптоми характерні цьому захворюванню?

Біль в животі дійсно являється чи не основним симптомом гострого панкреатиту. Частіше хворих турбує біль в лівому підребер’ї, однак він може бути і в верхній половині живота, над пупком та правому підребер’ї.

Нерідко проявляється оперізуючий характер болю, які хворі підкреслюють образними висловами - «перепилює навпіл», «стягує мотузкою».

Також можлива іррадіація болю у ліву руку, ключицю, ліву половину грудної клітини, навіть у ліву половину нижньої щелепи.

Біль може бути нападоподібний з тривалістю атак від декількох годин до двох-трьох діб, або ж постійним. Він виникає або підсилюється після прийому їжі через 30-40 хвилин.

Панкреатиту характерні також нудота, багаторазова блювота, яка не приносить полегшення, зниження апетиту.

Варто наголосити, що при хронічних панкреатитах розвивається синдром зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози. При цьому хворі скаржаться на здуття, урчання в животі, часті випорожнення із залишками неперетравленої  їжі. В результаті - хворі  втрачають вагу тіла, відбувається порушення травлення та виникає гіповітаміноз (з’являються тріщини в кутах рота, сухість шкіри, кровоточивість ясен).

Зниження тургору шкіри, розвиток анемії, а внаслідок порушення всмоктування кальцію розвивається остеопороз, з’являються скарги на біль в кістках – все це наслідки панкреатиту.

При розвитку ендокринної недостатності може розвиватись панкреатогенний цукровий діабет. 

А як діагностується хронічний панкреатит? Які методи діагностики застосовує лікар-гастроентеролог?

Звичайно, як і при інших патологіях, лікар спочатку деталізує скарги пацієнта, збере анамнез хвороби та життя. Потім для підтвердження діагнозу хворий буде направлений на загальний аналіз крові, в якому визначається лейкоцитоз та прискорення ШОЕ, аналіз крові та сечі на ферменти підшлункової залози.  Варто обов’язково заміряти рівень цукру в крові.

Аналіз калу  на панкреатичну фекальну еластазу  проводиться для того, щоб визначити недостатню зовнішньосекреторну функцію підшлункової залози.

Із інструментальних методів діагностики найчастіше використовується ультразвукова діагностика. Так, УЗД органів черевної порожнини візуалізує наявне збільшення розмірів підшлункової залози, неоднорідність її структури. УЗД може виявити наявність псевдокіст та кальцинатів в протоках, розширення протоків підшлункової залози.

ЕКГ проводиться пацієнту для виключення абдомінальної форми інфаркту міокарда.

При потребі може також застосовуватись спіральна комп’ютерна томографія органів черевної порожнин та магнітно-резонансна холангіопанкреатографія.

Весь комплекс цих досліджень, в сукупності, дає змогу поставити діагноз хронічного або гострого панкреатиту.

Як лікується панкреатит?

Пацієнти з нападом гострого панкреатиту мають перебувати на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні, при розвитку ускладнень можливо, навіть оперативне лікування.

Пацієнти з загостренням хронічного панкреатиту в залежності від даних клініко-лабораторно-інструментальних методів обстеження, можуть перебувати як на стаціонарному (терапевтичне та гастроентерологічне відділення), так і на амбулаторному лікуванні.

Обов’язково буде рекомендоване хворому дієтичне харчування, яке виключає жирну, смажену, копчену, кислу та гостру їжу, а також свіжий хліб, випічку, свіжі овочі та фрукти. Їжа має бути у відвареному вигляді, при потребі - подрібнена, харчуватись варто 4-5 разів на добу невеликими порціями.

Звичайно для лікування застосують медичні препарати для зниження шлункової та панкреатичної секреції, спазмолітики, при потребі - антибіотики.

Для профілактики загострення пацієнт має дотримуватись правильного та здорового харчування, відмовитись від алкоголю та тютюнопаління та регулярно відвідувати лікаря-гастроентеролога для повного контролю захворювання.

Займатись самолікуванням категорично не рекомендовано, адже можна лише погіршити свій стан.

Записатись на прийом до лікаря-гастроентеролога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Галини Іванівни Вараниці можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 098 101 74 74, 073 101 74 74. 


Переглядів: 29743
Поширень: 189

Останні новини