А чи достатньо у вас заліза в організмі? Які аналізи треба здавати, щоб пересвідчитись у відсутності анемії?

Підвищений чи понижений рівень гемоглобіну може свідчити про різні приховані захворювання у вашому організмі. Наприклад, причиною загального нездужання, порушення апетиту, постійної сонливості, а ще тріщинок у кутиках роту, печіння на язику, слабкості м’язів, шуму у вухах, порушення менструального циклу… може бути анемія.


Важка форма анемії може навіть спровокувати біль в області серця, призвести до тахікардії. 


То ж, на перший погляд, безневинні симптоми можуть сигналізувати про глобальні проблеми.


Здати аналізи на анемію, або, як її ще нерідко називають, недокрів’я, найчастіше відправляють сімейні лікарі та терапевти. Адже з описаними вище скаргами пацієнти першочергово звертаються саме до них. Однак нерідко такі лабораторні дослідження призначають гінекологи, гастроентерологи та навіть неврологи.


Безпосередньо на анемію вказує зниження гемоглобіну, але щоб побачити «повну картину» та оцінити загальний стан пацієнта, лікарі, зазвичай призначають наступні лабораторні аналізи:

Аналіз на залізо Аналіз на залізо-зв’язувальну здатність сироватки крові Аналіз на насиченість трансферину залізом Аналіз на трансферин Аналіз на феритин Аналіз на фолієву кислоту (Вітамін В9) Аналіз на Вітамін В12 (ціанокобаламін).

Діагностичний центр «Меділабс», для економічної вигоди пацієнтів та зручності лікарів, сформував всі ці лабораторні дослідження в один комплексний біохімічний пакет аналізів, який має назву «Пакет контролю анемій».


Такий підхід дозволяє комплексно дослідити кров пацієнта з анемією детальним визначенням усіх елементів, які впливають на синтез гемоглобіну.


Розгорнуті високоточні результати аналізів дозволять лікарям поставити правильний аналіз та призначити раціональне лікування для корекції стану пацієнта.


Що можуть показати аналізи крові при дослідженні анемії?
Аналіз на залізо (Fe) відображатиме рівень цього мікроелементу у сироватці крові.

Аналіз на загальну залізо-зв’язувальну здатність сироватки крові дає змогу перевірити здатність заліза взаємодіяти з білками. Тут важливо уточнити, що рівень залізо-зв’язувальної здатності сироватки крові, в незалежності від мікроелементів, які надходять з їжею, залишається незмінною протягом всього дня.

Насичення трансферину залізом - аналіз, який показує відсоток білку плазми крові - трансферину, який об’єднується із залізом, що знаходиться в сироватці крові.


Вітамін В12 (ціанокобаламін) дозволить оцінити можливість організму засвоювати залізо із продуктів харчування. Саме цей вітамін відіграє важливу роль у синтезі кров’яних клітин та впливає на раціональність функціонування нервової системи. 


Вітамін В9 (фолієва кислота) активно долучається до формування еритроцитів, бере участь у підтримці необхідного рівня сірковмісної амінокислоти гомоцистеїну в крові. Також фолієва кислота допомагає нормальному функціонуванню серцево-судинної системи.


Трансферин – це такий білок плазми крові, основна функція якого – транспортувати залізо в організмі. Саме трансферин дає змогу простежити метаболізм заліза та визначити першопричину та тип анемії.


Феритин — білок плазми, який має здатність до накопичування невикористаного еритроцитами заліза. Він відіграє роль депо заліза в організмі. І саме зменшення феритинових резервів є біомаркером залізодефіцитного стану.


Як підготуватись до здачі аналізів на пакет контролю анемії у Вінниці?


Пацієнт повинен здати для аналізів венозну кров. І щоб результат досліджень був достовірним та високоінформативним, він має дотримуватись певних рекомендацій.

Насамперед, варто за три доби до здачі аналізів відмовитись від залізовмісних медичних препаратів. Але цей момент необхідно обов’язково погодити зі своїм лікарем. За добу до здачі венозної крові на діагностику, слід обмежити фізичні та емоційні навантаження.  Кров здають натщесерце, а останнє вживання їжі перед візитом до лабораторії, має бути не пізніше 8-12 годин до забору біоматерілу. Можна пити лише негазовану воду. А за годину до аналізу - не можна палити.


Скільки коштує пакет аназілів для контролю анемії та коли будуть готовими результати?

Цей біохімічний пакет досліджень коштує 790 грн, а сумарна вартість кожного аналізу окремо складатиме 1180 грн. Дізнатись ціну окремих досліджень, що входять в цей перелік можна на сайті «Меділабс» або за телефоном: 067 518 28 76.


Результати аналізів будуть готовими через 4 дні. Їх можна отримати в електронному вигляді та, звісно, роздрукованими в самій лабораторії.

Записатись на «Пакет контролю анемій» в лабораторію «Меділабс» можна за телефоном: 067 518 28 76.


Переглядів: 7555
Поширень: 12

Останні новини