За останні десять років на Вінниччині усиновлено 750 дітей

26 вересня у Вінницькому коледжі культури та мистецтв імені Миколи Леонтовича відбувся VII Обласний форум з нагоди Дня усиновлення.

На форумі побували понад триста осіб з усіх районів та міст області – сім’ї усиновлювачів, опікунів чи піклувальників, прийомні батьки, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, керівники обласних управлінь, дотичних до охорони дитинства, студенти – майбутні педагоги та соціальні працівники.

Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Тетяна Дорош зазначила, що керівництво держави займає активну позицію щодо усиновлення дітей. Політика у сфері усиновлення є виваженою, послідовною та спрямованою на підтримку національного усиновлення і розвиток інших форм сімейного виховання. «Цьогоріч минає десять років з тих пір, як прекрасне свято День усиновлення  запроваджено на державному рівні. Ми хочемо підвести своєрідні підсумки нашої діяльності, аби відслідкувати ті позитивні зміни, які відбулися в політиці держави за цей період»,  – зауважила очільниця служби.

Вона також нагадала, що влітку 2017 року в Україні розпочалася реформа системи інтернатних закладів. «За складною назвою «деінституціалізація» криється  проста й зрозуміла ідея – використати всі можливості підтримки сім’ї, аби запобігти розлуці дітей з батьками та влаштуванню їх до інтернатних закладів, поступовій відмові від великих дитячих інституцій, одночасно з розвитком усиновлення», –  зазначила Тетяна Дорош. Сімейні форми виховання сьогодні в Україні вважаються пріоритетними.

«На сьогодні в області є 2,5 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Фактично 93% з них виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, знаходяться під опікою чи піклуванням та не позбавлені родинного тепла.  Зараз в інтернатних закладах області навчаються 133 дитини-сироти, та дітей, позбавлених батьківського піклування, а коли ми свого часу тільки починали цей шлях, їх було понад тисячу. Загалом же за останні десять років на Вінниччині усиновлено 750 дітей», – наголосила Тетяна Дорош.

За ці роки чимало прийомних батьків були нагороджені державними нагородами. Так, «Орденом Княгині Ольги» ІІІ ступеня нагороджено сім вінничанок, батька-вихователя Павла Нетребського нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Учасників форуму вразив той факт, що чимала кількість усиновлювачів взяли участь у захисті нашої держави на Сході та, попри "імунітет" від мобілізації, були учасниками антитерористичної операції. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих і віддали данину вдячності тим, хто стоїть на сторожі миру.

У рамках форуму родини Вінниччини, що створили дитячі будинки сімейного типу, поділилися особистими історіями усиновлення дітей, їхніми талантами, навчальними та професійними здобутками. Так, нікого не залишили байдужим зворушливі  розповіді подружжя Стьопіних, Білозорів, Аширової та Мельника про  їх родини, про їх дітей.

Нагадаємо, День усиновлення в Україні щороку відзначається 30 вересня, в день християнського свята Віри, Надії, Любові та їх матері Софії.



Переглядів: 2564
Поширень: 0

Останні новини