Мотоблок в господарстві - сфера застосування та можливості

Фермери і дачники в Україні для виконання агротехнічних робіт все частіше купують мотоблоки, які знижують частку ручної праці під час обробки присадибних ділянок, полів, городів, садів. При виборі легкої сільськогосподарської техніки основними критеріями є конструкція і потужність двигуна, набір навісного обладнання, вага машини, тип пального.

Можливості мотоблоків легкого та середнього класу

До побутової агротехніки легкого та середнього класу належать мотоблоки з двигуном потужністю від 1,5 до 10 кінських сил. Така техніка зазвичай оснащується чотиритактним бензиновим двигуном із повітряним охолодженням. Головною перевагою моторів стає проста конструкція, яку можна обслуговувати та ремонтувати самостійно. Невелика вага агрегату (від 25 до 100 кг) дозволяє працювати з технікою жінкам, людям похилого віку, підліткам.

За посиланням ви можете купити надійний мотоблок за вигідними цінами з доставленням по всій Україні.

У мінімальний набір агротехнічних робіт входять:

оранка городів (площею від 10 до 40 соток); культивація ґрунту; скошування злаків та трави; посадка та збирання картоплі; підгортання городніх грядок.

До базового змінного обладнання належать фрези, культиватори (з шириною захвату 80 – 120 см), легкі плуги, здатні проводити розпушування землі на глибинах 15-30 сантиметрів. Придбання додаткового навісного обладнання дозволяє використовувати двигун та вал відбору потужності для підключення електрогенераторів, насосів.

Важкий мотоблок – максимум функцій

До мотоблоків важкого класу відносяться бензинові та дизельні машини з потужністю двигуна понад 10 к.с. Головним недоліком бензинового мотора з повітряним охолодженням є невелика тривалість роботи. Працюючи на оранку (з низькими оборотами) бензиновий мотор перегрівається, вимагає зупинок для охолодження. Цей фактор знижує продуктивність роботи бензинового мотоблоку.

За основними функціями, набором навісного обладнання дизельна та бензинова агротехніка рівнозначні.

Дизельний мотоблок має максимальні функціональні можливості та може працювати без зупинок кілька годин поспіль. У цьому випадку продуктивність машини залежить лише від витривалості власника. Від міні-трактора важкий мотоблок відрізняється лише штанговим керуванням, одновісною конструкцією шасі. Двигун обладнується прямими зубчастими передачами із 4 передніми та задньою швидкістю. Вал та механізм відбору потужності, конструкція зчеплення, крім основних фрез, дозволяють використовувати до 15 типів навісних пристроїв:

плуги; косарки; борони; навісні обприскувачі; підгортачі; картоплекопалки; сіноворошилки; снігові відвали; транспортні візки.

Виробники пропонують до 50 видів навісного обладнання https://optoweek.com.ua/uk/navisne-obladnannya.

Отже, важкі мотоблоки застосовують для того, щоб:

орати ґрунт усіх типів (включаючи цілину, суглинки); боронувати та культивувати; косити трави на лугових сіножатях; садити овочеві культури; підгортати грядки; скошувати врожай зернових; вносити органічні та мінеральні добрива; збирати врожаї овочів, картоплі; обприскувати сади та городи хімікатами; перевозити на транспортному візку вантаж вагою до 1500 кг.

При комплектації мотоблоку прибиральними щітками, навісним сніговим відвалом, потужність дозволяє машині проводити прибирання снігу на під'їзних дорогах до будинку, прибирати сміття на території садиби.

Вибравши сільськогосподарську агротехніку за власними фінансовими можливостями, розміром ділянки, спектром основних робіт, ви зможете полегшити працю, швидше проводити основні агротехнічні операції.


Переглядів: 2154
Поширень: 0

Останні новини