Ботулізм на Вінниччині: виявили 3 випадки

Від початку року на Вінниччині зареєстровано 3 випадки ботулізму. Захворювання було в дорослих, пов’язане захворювання із вживанням продукції домашнього виготовлення.

Про це повідомили у Держпродспоживслужби.

Випадки ботулізму було зареєстровано в Гайсинському (Тростянецька ТГ), Тульчинському (Городківська ТГ) та Могилів-Подільському (Чернівецька ТГ) районах. Загалом по Україні у поточному році 15 осіб були госпіталізовані до лікарень з вказаним діагнозом. Випадків, пов'язаних із вживанням харчових продуктів промислового виробництва, не зареєстровано.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 години після споживання зараженої їжі: порушення близького зору, двоїння в очах, сильно виражена сухість у роті, важкість ковтання, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика

Важливим етапом профілактики ботулізму є дотримання чистоти сировини: чим ретельніше відмито городину перед консервуванням або рибу перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках в домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову та лимонну кислоти, оскільки збудник ботулізму не любить кисле середовище.

Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від вживання вмісту банки.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

● не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

● швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

● ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;

● сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем;

● захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.


Переглядів: 1761
Поширень: 0

Останні новини