Які результати тестування нового засобу для очищення та знезараження води у Вінниці?

Минулого тижня у Вінниці продезінфікували п’ять колодязів громадського користування новим знезаражуючим засобом. Потім взяли проби води на перевірку. Результатом дезінфекції стало покращення якості води в усіх колодязях по мікробіологічним показникам. Також вода в цих колодязях відповідає нормам по хімічним показникам, а саме: запах, присмак, каламутність, осад, прозорість та рН відповідають вимогам ДСАНПін. Відповідні дослідження питної води планують провести ще двічі – в серпні та вересні.

Колодязі тестували засобом «Акватон» на вулицях Київська, 112, Талаліхіна 3, Литвиненка, 42, Келецька, 75 і Академіка Янгеля, 73. Раніше цим засобом дезінфікували воду в Ірпені Київської області та у Запоріжжі.

Нині на балансі департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради понад 600 криниць. Наша громада - лідер за показниками альтернативного водопостачання, яким користується чимало містян. Відтак дезінфекцію та обслуговування колодязів проводять регулярно.

“Оскільки криницями регулярно користуються люди, вода має бути відповідної якості та повністю придатна до вживання. З міського бюджету щорічно виділяють кошти на ремонт та утримання колодязів питної води громадського користування. В склад цих коштів входить обов'язкова дворазова дезінфекція питної води, терміну дії кожної процедури має вистачити на півроку, а також, за необхідністю, проводяться додаткові очистки колодязів та їх ремонти. Зокрема, управління Держпродспоживслужби проводить вибіркові забори та аналізи води у різних криницях і, у разі негативних результатів, надсилають приписи щодо їх очистки, які ми виконуємо в стислі терміни”, - зазначив директор департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради Юрій Семенюк.

Начальник відділу ремонту об'єктів благоустрою ВМР Леонід Демченко розповів, що перш ніж дезінфікувати криницю, спеціалісти вимірювали глибину та діаметр щоб вирахувати кубатуру, після чого в відсотковому співвідношенні додають відповідний реагент.

“Це новий біоцидний полімерний реагент комплексної дії, розроблений українськими вченими Науково-технічного центру «Укрводбезпека» (м. Київ) і виробляється в Україні. За інформацією виробника реагент безпечний для людей, тварин, рослин та довкілля, не накопичується в організмі. Однією з особливостей дезінфекційного засобу є те, що він зовсім не має запаху і кольору, працює з мікробіологією та має пролонговану дію, що дозволяє зберігати якість води тривалий час. Тобто результат знезараження колодязя буде тривати довше. Для обробки потрібно 210 мл на кожен кубічний метр об'єму води”, - додав Леонід Демченко.


Теги: вода

Переглядів: 2086
Поширень: 0

Останні новини