Мінреінтеграції пояснило як отримати довідку ВПО, якщо переселенці втратили паспорт

Люди, які втратили паспорти, можуть реєструватися як ВПО і подаватися на допомогу від держави на підставі довідки Державної служби міграції, коли людина подалася на відновлення паспорта й пройшла ідентифікацію.

“Ця довідка має затверджений вигляд, з нею можна прийти до ЦНАПу, до територіального підрозділу Державної міграційної служби, і це буде підставою розпочати процес реєстрації, податися на допомогу і чекати, коли видадуть новий паспорт”, — сказав Козирєв.

За словами посадовця, війна примусила понад 7 мільйонів людей залишити домівки. Багато випадків, коли люди в спокійному місці залишаються без документів. Особливо це стосується паспорту, бо на ньому базується вся система реєстрації і надання допомоги, в першу чергу, від держави.

“Обсяг цієї проблеми — кілька сотень тисяч людей, які місяць-два, були випадки три, не можуть дочекатися паспорта, а значить залишаються один на один з ситуацією, коли в тебе нічого немає, і ти не можеш навіть претендувати на допомогу”, — пояснив Козирєв.

Він також додав, що для громадян в Міністерстві реінтеграції працюють “гарячі лінії”.

“1548 — це загальна. Ці звернення ми узагальнюємо і реагуємо. Маємо велику комунікацію з громадським сектором”, — сказав посадовець.

Мінреінтеграції радить громадянам активніше користуватися додатком “Дія”

Заступник міністра також закликав українців активніше користуватися додатком “Дія”.

“Допомагає не так залежати від різних життєвих обставин. Через “Дію” реєстрація найбільш ефективна, вона дозволяє мати пам‘ять про всі документи, які є в людини, навіть, якщо вона їх втратила”, — сказав Козирєв.

Коментуючи оформлення довідки ВПО, чиновник розповів, що є фрагментарні проблеми, які пов’язані з ексцесами виконавців. Є системна проблема, у вирішенні якої є позитивна динаміка. Є “трикутник”, в який потрапляє людина: місцеве управління соціального захисту, “Дія” та Мінсоцполітики, яке проводить виплати.

“Якщо в цьому трикутнику відбуваються якийсь збій, помилки, то справа людини в ньому застрягає, і людина може чекати не один місяць виплати допомоги. Таких звернень на наші “гарячі лінії” було близько 90%”, — розповів посадовець.

Після початку розгляду цих питань кількість таких звернень зменшилася до третини.

Посадовець також розповів, що зараз є хвиля звернень щодо намагань виселити ВПО із закладів освіти.



Переглядів: 1833
Поширень: 0

Останні новини