ЄС вирішив збільшити обсяг торгівлі електроенергією з Україною

Європейський Союз у два рази збільшив обсяги торгівлі електроенергією з Україною на тлі синхронізації електромереж України й Молдови з європейськими енергетичними системами.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі європейських міністрів енергетики з українським колегою Германом Галущенком заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє Укрінформ.

"Разом ми змогли з рекордною швидкістю інтегрувати Україну й Молдову в нашу електричну мережу. Це був історичний та символічний момент. Тепер ми маємо зробити наступний крок до повномасштабної торгівлі електроенергією з Україною. Перші транскордонні електричні обміни розпочалися наприкінці червня — це Румунія, Польща і Словаччина. Обсяг такої торгівлі нині охоплює 500 мегаватів. Європейські оператори енергетичних мереж у сфері електрики вже цього тижня вирішили збільшити цей обсяг удвічі", — зауважила Сімсон.

За її словами, ця торгівля дозволяє Україні отримувати прибуток для компенсації бюджетних втрат через російську агресію. При цьому така торгівля приносить ЄС додаткові обсяги електроенергії за доступними цінами в часи, коли ціни на енергію є особливо високими.

Окрім того, рішення дозволяє країнам Європейського Союзу скоротити споживання газу, не витрачаючи його на виробництво електроенергії.



Переглядів: 1542
Поширень: 0

Останні новини