НБУ заборонив обмінникам виставляти табло з курсом валют

Національний банк повідомив, що посилює вимоги до низки небанківських фінансових установ та операторів поштового зв'язку, які здійснюють обмін валют, задля мінімізації спекуляцій на валютному ринку в умовах війни.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"З метою підвищення конкуренції та збільшення пропозиції готівкової іноземної валюти Національний банк починаючи з травня 2022 року послабив низку обмежень щодо роботи банків у цьому сегменті ринку. Відповідні заходи мали на меті як зниження спекулятивного тиску у готівковому сегменті, так і зменшення обсягів так званого "банкоматного туризму".

При цьому, попри позитивний ефект від таких заходів, з’явилися негативні тенденції зі спекулятивними ознаками у небанківському сегменті готівкового валютного ринку, зауважили в НБУ.

"Так, небанківські установи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування "банкоматного туризму". Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту й пропозиції у безготівковому сегменті валютного ринку та може свідчити про винятково спекулятивні підходи до курсоутворення небанківськими установами", — підкреслили в установі.

Відтак Національний банк посилив вимоги до небанківських установ щодо організації торгівлі готівковою валютою.



Переглядів: 2040
Поширень: 0

Останні новини