Людство знаходиться за крок до ядерного знищення — Генсек ООН

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш заявив, що світ знаходиться за крок від руйнівної ядерної війни та перебуває в такій небезпеці, якої не було з часів "Холодної війни".

Попередження прозвучало під час виступу Гутерреша на відкритті конференції для країн, що підписали договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), передає ВВС.

"Досі нам надзвичайно щастило", — сказав Антоніо Гутерреш. Та додав, що на тлі зростаючої глобальної напруженості: "людство знаходиться всього в одному непорозумінні, в одному прорахунку від ядерного знищення".

Також Гутерреш заявив, що "удача", якою досі користувався світ у запобіганні ядерній катастрофі, може тривати недовго, і закликав світ відновити зусилля з ліквідації всієї такої зброї.

"Удача — це не стратегія. Це також не щит від геополітичної напруженості, що переростає в ядерний конфлікт", сказав він.

Він попередив, що міжнародна напруженість досягає максимумів, вказавши в якості прикладів, вторгнення Росії в Україну.

1 серпня президент Росії Володимир Путін направив лист на конференцію по ДНЯЗ, яку відкрив Гутерреш, заявивши, що "в ядерній війні не може бути переможців, і її ніколи не слід розв'язувати". Держсекретар США Ентоні Блінкен засудив те, що він назвав "брязканням зброєю" з боку Росії, і вказав, що Україна передала свою ядерну зброю радянської епохи в 1994 році, отримавши гарантії своєї майбутньої безпеки від Росії та інших країн.


Переглядів: 2039
Поширень: 0

Останні новини