Вінницю відвідали представники Європи та Китаю: дипломати побували на місці ракетного обстрілу і обговорили допомогу

Вчора, 11 серпня, Вінницю відвідали представники дипломатичних місій Великої Британії, Норвегії, Іспанії, Грузії, Молдови, Туреччини, Китаю. Вони зустрілись з керівниками міста та області, а також вшанували пам’ять загиблих внаслідок теракту 14 липня.

Внаслідок ракетного обстрілу Вінниці 14 липня загинуло 28 людей, досі у стаціонарах лікарень перебувають 13 постраждалих, четверо пацієнтів переведені в опікові центри Львова, ще четверо - до Польщі.

Представники іноземних країн висловили вінничанам співчуття і підтримку, а також поклали квіти на місці трагедії в пам’ять жертв теракту.

Під час зустрічі з іноземними партнерами Вінницький міський голова Сергій Моргунов, начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов та голова обласної Ради В’ячеслав Соколовий обговорили виклики, з якими стикнувся регіон у зв’язку з російським вторгненням.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів представникам дипломатичних місій про ліквідацію наслідків теракту та допомогу, яка необхідна громаді.

Він зазначив, що попередньо збитки оцінюються у 240 млн грн, без урахування будинку побуту та «Будинку офіцерів». На сьогодні коштом міського бюджету тривають ремонти у пошкоджених будинках. Залучення донорських ресурсів - важливий напрям адресної допомоги постраждалим, підкреслив очільник громади.

«Ми дуже вдячні за міжнародну підтримку Вінниці. Першою організацією, яка відгукнулась, став американський благодійний фонд GEM, який надав продуктові пакети, також обговорюється питання фінансування встановлення вікон у будинку по Винниченка, 35, за підтримки фонду. Ведуться перемовини щодо заміни вікон і з представництвом Товариства Червоного Хреста в Україні», - говорить Сергій Моргунов.

Генеральний секретар Представництва ГУАМ в Україні Алтай Ефендієв наголосив, що міжнародні організації і надалі працюватимуть, щоб Україна отримувала необхідну допомогу. «Це дуже активний жест для усіх, хто підтримує Україну, ми категорично засуджуємо цей терористичний акт. Нам усім потрібно об’єднатися, аби разом перемогти. Світ розуміє, що відбувається. Ми схиляємо голови перед незламним героїзмом українців. Це боротьба добра зі злом. Я думаю, що все буде Україна!» - додав він.

«Ми цього року оголосили про гуманітарну підтримку Україні на суму 220 млн. фунтів стерлінгів. Вона продовжує надходити, у зв’язку з цим ми підтримуємо контакти з гуманітарними організаціями, з таким структурами, як ООН тощо, які вже далі співпрацюють з регіональними представництвами», - говорить керівник групи гуманітарної програми Посольства Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії в Україні Саскіа Голдман.

Керівники міста та області також підняли питання щодо долучення міжнародної спільноти до відновлення Будинку офіцерів та площі Перемоги.

«Будинок офіцерів – це архітектурна пам’ятка місцевого значення, яка за часів Другої світової війни була пошкоджена, але її зберегли тоді. Маємо зберегти і тепер. Ця будівля сьогодні є символом стійкості нашого народу. Як і літак, який у день трагедії зазнав значних руйнацій, проте вистояв», - говорить голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

«При кожній зустрічі з представниками урядів, благодійними організаціями ми продовжуємо розповідати й показувати правду про воєнні злочини росії. Нам важлива підтримка всього світу!», - зауважив голова обласної Ради В’ячеслав Соколовий.

Закордонні партнери відзначили, що співпраця з представництвами посольств та міжнародних організацій на регіональному рівні поглиблюватиметься.


Переглядів: 1854
Поширень: 0

Останні новини