У Вінницькому ЦРМС відбулась інформаційна зустріч з учасниками міжнародного проекту на тему децентралізації

Інформаційна зустріч з питань реалізації в Україні реформи з децентралізації пройшла у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самовядування, який підтримується Програмою «U-LEAD  з Європою». До Вінниці завітали представники громадських організації з Республіки Білорусь, які в рамках українсько-польського проекту, ГО «Громадський простір» та Фонд ім.Стефана Баторія Республіка Польща, поцікавились досягненнями реформи місцевого самоврядування на Вінниччині.

«Активісти з різних регіонів Білорусі, що займаються  кількома напрямками розвитку територій, вважають досвід України  з децентралізації унікальним, відтак було розроблено  проект для вивчення досвіду та використання його на теренах Республіки Білорусь. Представники громадських організацій  входять до національного руху «Будьмо білорусами» і опікуються розвитком екологічного напрямку, просторовими питанняи та сферою культури. Мета ознайомчого візиту – дізнатися, як українці сприймають зміни у повноваженнях та використовують нові можливості господарювання. Ми співпрацюємо з Асоціацією міст України, партнерськими організаціями, але зустріч із експертами Центру є особливо цікавою», - пояснив Роман Кабачій, журналіст, експерт ГО «Інститут масової інформації» м.Київ, координатор проекту.

Олег Левченко, директор Вінницького ЦРМС  розповів представникам громадських організацій про етапи реалізації реформ, здобутки та виклики, що стоять перед громадами. Із можливостями, які відкривають секторальні реформи – освіта, медицина, безпека, розповів Віталій Швець – радник Центру з муніципальних послуг, а Юрій Войціцький – радник з регіонального розвитку  ВЦРМС познайомив присутніх із механізмами стратегічного планування  розвитку територій та посилення економічної спроможності ОТГ.

В ході інформаційної зустрічі активісти подискутували на тему децентралізації та отримали відповіді на запитання.  Як повідомили організатори,  під час  візиту учасники відвідають ряд громад Віінницької області та познайомляться із успішними практиками ОТГ.

Для інформації: Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень  проводиться в Україні з 2014 року. Вона спрямована на формування ефективної системи місцевого самоврядування, здатного вирішувати всі питання місцевого значення. Її ініціатором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.



Переглядів: 1722
Поширень: 0

Останні новини