«Певний час фотоапарат був змінений на зброю»: фотограф з Вінниці відкрив у Польщі виставку про війну

Нещодавно, 28 серпня, у польському курортному містечку Криниця-Здруй вінничанин Володимир Оксамитний презентував фотовиставку «Дух війни». Чимало українців прийшли на відкриття. Для всіх охочих Володимир розповів історію світлин. На виставці були представленні фото з Площі Перемоги у Вінниці, школи у Харкові, розбомблені будинки з Києва, міста Ірпінь, Бучі, Бородянки.

Про це повідомляє I-VIN.INFO.

Відкриття виставки «Дух війни» розпочався з урочистостей та живої музики. Як розповів автор фотознімків Володимир Оксамитний, назва виставки походить від першого зробленого фото. На ньому зображено військового у вигляді духу, що обіймає жінку.

«23 лютого я приїхав на зйомки до рідної Вінниці з Києва. Тому перший день повномасштабної війни для мене почався в оточенні рідних. Прокинувшись 24 лютого, побачив батьків і зрозумів, що щось не так… «Війна». А далі все як в тумані», - пригадує Володимир Оксамитний.

З братом і батьком почали робити «коктейлі Молотова», об’єднуватися з сусідами для вирішення безпекових питань, патрулювали місто.

«Певний час фотоапарат був змінений на зброю. Подорожі – на гуманітарні поїздки, а творчість – на злість. За цей час ми з моїм товаришем Олегом Пилипенко, об’їздили Бородянку, Ірпінь, Харків з гуманітарними поїздками і допомогою постраждалим Українцям, паралельно документували наслідки вторгнення РФ в Україну і той жах який принесла війна в нашу країну. Від побаченого холоне серце. Зроблено багато документальних фото, які має побачити весь світ, щоб якнайшвидше зупинити ворога і повернути мир та спокій в Укріїну. Тому зараз цей фотопроєкт «Дух війни» стартує у Польщі, Австрії, Іспанії, Канаді», – каже Володимир Оксамитний.

Мета виставки – показати наслідки російського вторгнення в Україну, щоб люди за кордоном України відчували що досі йде війна.

«До війни, я брав  участь у багатьох творчих шоу та проєктах, найвідоміші з яких: «Холостячка» СТБ, серіал «Київ вдень та вночі», «Від пацанки до панянки». Фотографував зірок Олександра Усика, Василя Ломаченка,Вєрку Сердючкою, Григорія Решетника, Ксенію Мішину, Катю Осадчу, Жана Грицфельдта та інших. Фотографував весілля, дні народження та свята які були наповнені радістю і гарними ємоціями. Але на ці фото, що представленні на виставці, самому боляче дивитися. І це не те, що я б хотів фотографувати», - розповідає він.

Серед фото про війну, деякі були зроблені у Вінниці. Наприклад, одне з таких поруч з розбомбленим Будинком побуту «Ювілейний». Розповів також про історію іншої світлини:

«Фотографуючи зруйнований пологовий будинок, глядач світлини і не зрозумів би, що це пологовий. Тому запросили українку, яка при надії та погодилась брати участь у зйомці, аби передати той біль і атмосферу місця. Ось так і вийшли ці фото з нею», - каже автор виставки.

Серед усіх поїздок, найважчі були до Києва, Бородянки, Ірпіня та Бучі. Також Володимир назавжди запам’ятав фото з Харкова. У вінничанина було враження, ніби він приїхав у Чорнобиль. Все зруйноване, чорне та згоріле.

На виставці у Польщі також були присутні й поляки, й українці. Юний Андрій приїхав з Вінниці до Криниці-Здруй на зміну у літній реабілітаційний оздоровчий табір «Колос-Братерство». Він розповів, що саме фото з рідного краю нагадали йому про події, які там були.

«Світлини чіткі, гарні та розповідають правду. Деякі кадри добре передають всю жорстокість, яка є зараз в Україні через росію. Також тут є доволі реалістичні фото. На цьому фото, де «Ювілейний», зображено місце роботи моєї тітки. За 30 хвилин до вибуху вона спустилась у підвал. Це і допомогло їй вижити. Зараз з нею все добре. А тоді ще довго не могла відійти від шоку», - каже вінничанин.

Також своїми враженнями від виставки поділилась Анастасія. Сама дівчина теж приїхала до Польщі з Вінниці у літній оздоровчий реабілітаційний табір «Колос-Братерство». Серед фото для неї запам’ятались ті, що про її рідне місто.

«Найбільше мені сподобалось фото дівчинки серед розбомблених домів. Це нагадало про події у Вінниці, які були 14 липня. Боляче дивитись на ці кадри, і згадувати, як багато невинних дітей загинуло під час військових дій. Виставка дуже зворушлива. Тут показали біль матері, яка залишилась без сина. І, на жаль, таких людей дуже багато. Вдячна фотографу Володимиру за ці кадри. А ще за розповіді про Бучу, Ірпінь, і Харків», - каже Настя.

Організував цю виставку голова фонду «Братерство» Владіслав Крейчі (Fundacja «Braterstwo», Vladislav Kreychi). За його словами, з Володимиром Оксамитним він познайомився завдяки спільній знайомій волонтерці Лесі Курко.

«Про творчість Оксамитного мені розповіла наша спільна знайома. І коли ми розвішували вночі його фотографії та готували місце для події, зрозумів, що це дійсно людина, яка заслуговує на окрему виставку. У нас було багато зроблених організаційних моментів перед тим, як перерізати цю червону стрічку», - каже Владіслав Крейчі.

За словами очільника фонду «Братерство», ця виставка важлива не тільки, аби показати зруйновані будинки, наслідки війни, а щоб розповісти про трагічність загибелі людей.

«Ця війна ще не закінчилась, тому не можна про неї мовчати. Ми всі разом маємо докласти зусиль, аби чим скоріше ця трагедія завершилась. По- іншому і бути не може», - каже Владіслав Крейчі.

Також організовувати виставку допомагали Публічна бібліотека в Криниці-Здруй (BIBLIOTEKA PUBLICZNA W KRYNICY – ZDROJU), та FUNDACJA BRATERSTWO - MAŁOPOLSKA URZĄD MIEJSKI W KRYNICY – ZDROJU. Кожен охочий може відвідати виставку з 28 серпня до 2 вересня. Вхід вільний.



Переглядів: 1667
Поширень: 0

Останні новини