Сергій Моргунов розповів, як тилова Вінниця допомагає українським військовим на фронті

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України Вінниця перетворилася на потужний гуманітарний хаб. Міський голова підкреслив, що громада відразу відгукнулась на звернення підрозділів ЗСУ щодо підтримки. Як вдається закривати потреби: від шанцевого інструменту до автомобілів - він розповів в інтерв’ю виданню «Na Парижі».

Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб, який об’єднав зусилля волонтерів, влади і небайдужих громадян, залучає допомогу завдяки співпраці з громадами та закордонними партнерами. Всю цю “гуманітарку” сортують та роздають за потребами. Йдеться про малозабезпечених вінничан, переселенців з різних регіонів, міста, які знаходяться безпосередньо поблизу або в самому епіцентрі бойових дій.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів, що з Вінниці відправляли вантажі до міст Київської області, Харкова, Чернігова, на Херсонщину та Миколаївщину. Зокрема й 22 фури з питної води до Миколаєва. Все це стало можливим завдяки допомозі з міжнародного боку та об'єднаних зусиль вінничан та міської ради.

Нині одним з пріоритетних завдань є й підтримка наших військових на фронті. Міський голова зазначив, що попри підтримку наших захисників державою, громади не повинні залишатися осторонь та мають також шукати кошти на забезпечення найнеобхіднішого. Тим паче, коли є реальні звернення.

Сергій Моргунов розповів, чим саме просили допомогти військові:

“Спектр потреб військових на фронті дуже великий. З перших днів була велика потреба у будматеріалах, шанцевому інструменті, буржуйках, генераторах. Пригадую, що лише по місту вивезли для створення інженерних споруд більше 2000 бетонних блоків. З частиною допоміг бізнес. Приватні компанії надавали техніку, паливо. Відверто, в організації оборони міста велику роль відіграла згуртованість вінничан, - згадує очільник міста. - Потім військові просили допомогти із засобами індивідуального захисту (касками, бронежилетами), хоча у нас не було таких повноважень. Лише в липні вийшла урядова постанова, яка значно розширила список позицій, на які можна витрачати бюджетні кошти через тендерні закупівлі. З початку війни майже все було заборонено. Зараз звертаються за автомобілями, квадрокоптерами, пауер-банками… Фактично за всім, окрім стрілкового та важкого озброєння”.


Теги: війна

Переглядів: 975
Поширень: 0

Останні новини