У Вінниці перевіряють підприємства та установи, на території яких є захисні споруди

У Вінницькій громаді продовжується активна робота з перевірки захисних споруд цивільного захисту, які вінничани можуть використовувати у випадках надзвичайних ситуацій. 1 вересня робочі групи у складі працівників департаменту цивільного захисту міської ради та фахівців ДСНС побували на підприємствах та установах, на території яких є захисні споруди та перевірили стан готовності приміщень, де люди можуть перечекати повітряну тривогу.

Робота по приведенню захисних споруд в готовність почалася ще минулого року. В грудні 2021 року було прийнято рішення виконавчого комітету міської ради про приведення захисних споруд у готовність. Відповідно до цього рішення керівники всіх рівнів повинні були вжити заходів щодо приведення у належний стан об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту. Рішенням було затверджено відповідні роз'яснення, зразки табличок і покажчиків та зразок акту оцінки об'єктів.

У серпні у Вінниці оновили перелік приміщень, які можуть використовуватись для тимчасового перебування населення під час «Повітряної тривоги». Крім того, у тестовому режимі запустили електронну мапу приміщень, де люди можуть перечекати повітряну тривогу.

Директор департаменту цивільного захисту міської ради Олег Парфілов зазначив, що робочі групи у складі працівників департаменту цивільного захисту міської ради та фахівців ДСНС побували на підприємствах та установах, на території яких є захисні споруди. Спеціалісти перевірили готовність приміщень до укриття людей. Олег Парфілов додав, що деякі власники захисних споруд не утримують в належному стані свої сховища та укриття. Тож міська рада доручила балансоутримувачам привести приміщення до ладу: звільнити від сміття, впорядкувати входи, відремонтувати інженерні мережі, позначити споруди відповідними табличками і покажчиками та надати безперешкодний доступ мешканцям.

«1 вересня відбулась перевірка сховищ цивільного захисту, які знаходяться на балансі як приватних підприємств, так і в управлінні держави. Ці сховища використовувались раніше для укриття працівників підприємств, але у зв’язку з тим, що підприємства вже ліквідовані, ми зараз їх можемо використовувати для укриття населення. Була проведена робота з керівниками підприємств, з ними особисто зустрічався міський голова Сергій Моргунов та доручив якнайшвидше привести приміщення у належний санітарний та протипожежний стан, забезпечити їх готовність до укриття населення. Одні - ще у процесі по облаштуванню цих приміщень, інші – вже завершили. Поступово будемо наносити на мапу приміщень для тимчасового перебування населення під час дії сигналу «Повітряна тривога» ті об’єкти, які доведуть до ладу, щоб населення могло укриватись саме у наявних сховищах», - зазначив директор департаменту цивільного захисту міської ради Олег Парфілов.

Здебільшого при перевірці фахівці звертали увагу на наявність світла, опалення, каналізації, водопостачання, вентиляції, засобів пожежогасіння тощо. Не менш важливим елементом є й наявність вказівника на вході та покажчиків в найближчому радіусі.

«Перш за все у сховищах мають бути елементарні умови: наявність електроенергії, водопостачання, санвузол, місця для сидіння, щоб зачинялись двері, щоб у приміщенні не було сміття. Ті об’єкти, які розташовані в районі житлової забудови і не знаходяться на підприємствах критичної інфраструктури, можуть використовуватись населенням. Є домовленість з керівниками про те, що населення пускатимуть на територію цих сховищ під час тривоги. Робота по перевірці захисних споруд продовжується і надалі», - говорить Олег Парфілов.

Довідка:

Відповідно до Кодексу цивільного захисту, до захисних споруд цивільного захисту на території громади належать 74 сховища та два протирадіаційні укриття. 8 захисних споруд знаходяться в комунальній власності громади, 5 - в обласній комунальній власності, 22 захисні споруди належать до державної форми власності та 41 - до приватної.


Переглядів: 993
Поширень: 0

Останні новини