Підтримка родин, відновлення будинків, залучення міжнародної допомоги: як громада Вінниці долає виклики, спричинені ракетним обстрілом

Життя після теракту: у Вінниці триває робота з ліквідації наслідків рашистських ракетних ударів 14 липня. Для допомоги постраждалим, їхнім родинам, та тим, хто втратили близьких, згуртувалася вся Вінницька громада - різні служби, волонтери, організації, небайдужі люди. Вінницька міська рада продовжує координувати роботу у цьому напрямі. Серед завдань, які гостро стоять на порядку денному, й відновлення будинків. Дахи, вікна, двері – усе, що пошкодило вибуховою хвилею, потребує заміни до початку холодів. Тож далі про те, як такі виклики долає місто та, як у цьому допомагають міжнародні організації.

Російські ракети обірвали життя 28 людей, сотні - отримали поранення. Загалом за медичною допомогою у заклади охорони здоров’я звернулося 204 особи.

Підтримати їх та їхні родини - стало першочерговим завданням Вінницької міської ради.

«Ця трагедія спричинила черговий шок не лише в Україні, а й у всьому світі. Рашисти не зупиняються ні перед чим у своєму цинізмі – завдаючи ударів по мирних містах, цивільному населенню, цивільній інфраструктурі. У Вінниці біда, яка сталась 14 липня, торкнулася кожного: хтось втратив рідну людину, хтось друга, знайомого, однокласника чи доброго сусіду. Після важкої процедури ідентифікації тіл, місто зробило все необхідне для того, щоб жертви теракту були достойно проведенні в останню путь, - пригадує заступниця міського голови Галина Якубович. – А в цей час лікарі міста продовжували боротися за життя поранених. Дехто з цих пацієнтів і досі потребують складної реабілітації».

На підтримку постраждалих із міського бюджету виділено 3,5 млн грн. Передбачена виплата разової матеріальної допомоги у сумі 25 тисяч грн для тих, хто проходив стаціонарне лікування в закладах охорони здоров’я після поранення. Сім'ям загиблих допомога від громади становить - 50 тисяч грн. (Дану виплату можна оформити в офісах управління соціального захисту за адресами – Космонавтів, 30 та Замостянська, 7)

А завдяки налагодженій співпраці з французькою міжнародної організацією «ACTED» усі постраждалі, члени їхніх сімей, а також рідні загиблих, за згодою, можуть отримати одноразову виплату у сумі 6 тисяч 660 грн. Наразі такою фінансовою допомогою вже скористалися 531 особа (176 родин загиблих та постраждалих).

«Ми надзвичайно вдячні «ACTED» за те, що вони відгукнулися і швидко включилися в надання допомоги родинам. Це дуже важливо для людей, - каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш. – До речі, відразу після теракту, міжнародна організація «ACTED» також доставила гуманітарний вантаж Вінницькій лікарні швидкої медичної допомоги».

Життя після вибухів стало для вінничан новою реальністю, в якій дуже важливо було не впасти у відчай, знайти сили рухатися далі. І в цьому їм на допомогу в перші ж хвилини прийшли десятки волонтерів-психологів. Днями у Вінниці стартував також психотерапевтичний курс для сімей, які постраждали через ракетні удари або проживають у будинках в епіцентрі ураження. Проєкт «Хвиля добра зі Швейцарії до Вінниці» ініціювала вінничанка, яка нині мешкає за кордоном, а підтримали небайдужі швейцарці.

Разом їм вдалося назбирати грошей на організацію психотерапевтичного курсу для двох груп батьків та їхніх дітей (у кожній по 10 дітей та 10 дорослих). Протягом вересня-жовтня з ними працюватимуть провідні вінницькі психологи. Свою допомогу в організації курсу також надали фахівці департаменту охорони здоров’я міської ради.

Ще одним викликом для Вінницької громади стала ліквідації наслідків влучання російських «калібрів» по одному із густозаселених мікрорайонів міста. Відповідно до результатів роботи комісії, яка проводила обстеження, ушкодження різного ступеню важкості зазнали 49 багатоповерхівок та 29 будинків приватного сектору.

Також постраждали об’єкти соціальної інфраструктури, державні установи, комерційні підприємства, які знаходяться в безпосередній близькості до площі Перемоги. Серед таких - приміщення ДРАЦСу, медичного центру, школи, садочка, аптек, гуртожитків, офісів, магазинів та кав’ярень.

Загальні збитки від ракетного удару по Вінниці, за попередніми оцінками, становлять 240 млн грн і це, не рахуючи будинку побуту «Ювілейний» та Будинку офіцерів.

Наразі продовжуються відновлювальні роботи. Коштом громади вже замінили зірвані вибуховою хвилею покрівлі на 2 багатоповерхівках, на 4 – роботи ще тривають. Загальний обсяг робіт склав понад 4,5 тисячі квадратних метрів. Тривають також роботи й зі встановлення дверей та вікон у під’їздах.

«На сьогодні в 12 багатоквартирних будинках влаштували нові енергозберігаючі пластикові вікна в місцях загального користування. Роботи плануємо виконати у 30 будинках. Вінницький міський голова Сергій Моргунов поставив чітке завдання – завершити ремонтні роботи до початку опалювального сезону. Адже важливо привести до ладу будинки, щоб люди могли почуватися більш комфортно після пережитого», - зазначив директор департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Роман Фурман.

Загалом на проведення ремонтів у пошкоджених багатоквартирних будинках з міського бюджету спрямовано 25,8 млн грн. Цю суму виділили на останній черговій сесії.

Здійснювати такі роботи допомагає також об'єднання зусиль влади, небайдужого бізнесу та міжнародних організацій. Зокрема, завдяки ІТ-Асоціації Вінниці вже найближчим часом будуть встановлені нові вікна у під’їздах трьох будинків за адресами: вул. Шмідта, 34, вул. В. Винниченка, 33, вул. Замостянська, 24.

А у багатоповерхівках на вул. Винниченка, 35 та пр. Коцюбинського, 37 днями вдалося замінити побиті склопакети у квартирах мешканців, які опинилися у найбільшій скруті. Це стало можливим за фінансового сприяння американської міжнародної організації «Global Empowerment Mission» (GEM). Цей проєкт GEM реалізувала спільно з українською ГО «Якість життя».

«GEM, одна із організацій, яка відразу відгукнулася на нашу біду. Її представники побували безпосередньо на місці трагедії, поспілкувалися з потерпілими, надали гуманітарну допомогу, а також пообіцяли посприяти із заміною вікон. І свого слова дотримали. Звичайно, це стало можливим за допомоги ГО «Якість життя», - каже заступниця міського голови Галина Якубович.

Триває також відповідна робота із Національним Комітетом Товариства Червоного Хреста України. Діючи у межах налагодженої співпраці з Вінницькою міською радою, організація приступила до заміни вікон у домівках містян, які належать до вразливих категорій населення. Розпочали зі встановлення склопакетів у 29 квартирах. Також фахівці здійснюють обміри для замовлення вікон в інших оселях.

Серед тих, хто долучилися до допомоги постраждалим, були також підприємство «Полімер» та Міжнародна організація з питань міграції в Україні. Щоб містяни могли закрити вибиті вікна та двері, перші виділили рулони плівки, а інші - брезент, фанеру та гвіздки.

Загалом питанням відновлення пошкодженого або зруйнованого нерухомого майна громадян вирішується на рівні держави. Міська влада активно долучається до процесу фіксації заподіяних містянам збитків для того, аби у подальшому вони змогли претендувати на їхнє відшкодування. Нагадаємо, оформити відповідні заяви допомагають адміністратори в усіх Прозорих офісах міста.

Після всього пережитого – катастрофічного руйнування споруд, а найголовніше людських життів - у Вінниці, на площі Перемоги, має з’явитися простір, який символізуватиме не лише пам’ять, а й утвердження життя. Його створення потребує корегування стратегічного проєкту – «Вінницька миля». До напрацювання системного рішення, яким бути місцю пам’яті, долучилася, зокрема, ініціативна група, яка представляє рідних загиблих, Вінницька міська рада, обласна військова адміністрація, архітектори, урбаністи, історики. На переконання всіх сторін, це має бути не тільки місцем вшанування пам’яті, а й «містком» у майбутнє.


Теги: війна

Переглядів: 1157
Поширень: 0

Останні новини