30 хвилин, щоб перевірити роботу серця. Безкоштовно!

665 тисяч вінничан перебувають на обліку через хвороби системи кровообігу. З-поміж них — майже 15 тисяч тих, у кого артеріальну гіпертензію та стенокардію діагностували вперше. Такими є останні дані медичної статистики у Вінницькій області. Лікарі ж переконані: цифри можуть змінитися, якщо люди після 18-ти років зважатимуть на елементарну профілактику.

Немає симптомів — немає ризику?

Сорокарічного жмеринчанина Андрія* «швидка» забрала одразу з тренажерної зали. Він у спорті не новачок. Але цього дня, не порадившись із тренером, накинув собі пару додаткових млинців на штангу. Вправа закінчилася пекучим болем у грудях і констатацією інфаркту міокарда. Лікарям кардіологічної бригади чоловік зізнався, що скарг ніколи не мав. Як приватний підприємець не звітував щодо профоглядів, відкладаючи їх на потім. Вважав, що це тривала справа.

Насправді ж перевірити роботу серця можна безкоштовно і всього за 30 хвилин.

«Кожна доросла людина після 18 років раз у рік має проходити профілактичний огляд, — рекомендує Леся Распутіна, професорка кафедри пропедевтики внутрішньої медицини ВНМУ ім. М. Пирогова, докторка медичних наук. — Розпочинайте з відвідування сімейного лікаря, який проведе аускультацію (авт. — прослуховування) серця і виявить початкові прояви аритмії, яких сам пацієнт може не відчувати. Варто також записати ЕКГ, щоб у реальному часі побачити зміни».

Леся Распутіна під час огляду пацієнтів у відділенні кардіоцентру.

У пацієнтів із цукровим діабетом або періодичним підвищенням рівня цукру внаслідок погрішностей у харчуванні захворювання серця і судин можуть тривати без характерних клінічних ознак, майже безсимптомно. Обстежуватися такі люди мусять частіше.

Нетипові відчуття? Покваптеся!

Піднятися на п’ятий поверх для вінничанки Ольги* раніше було в радість. Віднедавна на середині шляху почала зупинятись, аби впорядкувати дихання. Списувати дивні відчуття на сезонну нестачу вітамінів не стала — звернулася до лікаря.

«Симптоми, яких раніше не було, — привід негайно провести обстеження, — зауважує Леся Распутіна. — Йдеться про нетипові відчуття у ділянці серця, задишку, раптову пітливість, біль у грудях, котрий здебільшого виникає у відповідь на фізичні навантаження. Людина помічає, що вже не здатна виконувати звичний обсяг роботи і вимушена робити паузи. Характер болю — різний: тупий, ниючий, тиснучий, пекучий. Він може віддавати в руку чи шию. Визначити характер змін здатен лише лікар. Зволікати небезпечно. Фактор часу грає ключову роль при попередженні серцевої катастрофи».

Велоергометрія — для діагностики серцево-судинних захворювань.

Отож, профілактичний огляд у сімейного лікаря — це можливість вчасно помітити порушення в роботі серця. А задишка та біль у ділянці серця потребують медичного обстеження. Без жодного самолікування!

Електрокардіограма  дозволяє правильно поставити діагноз.

* Життєві історії у статті реальні, але імена пацієнтів і пацієнток з етичних міркувань змінені.

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту “Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією”.



Переглядів: 5007
Поширень: 0

Останні новини